Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα υπεξαίρεσαν αγροτικό εξοπλισμό ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων

Ωστόσο, τα μηχανήματα που εκλάπησαν ήταν «κλειδωμένα» εξ αποστάσεως!

Αγροτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων υπεξαίρεσαν -μεταξύ άλλων- τα ρωσικά στρατεύματα από αντιπροσωπεία της John Deere στη Μελιτόπολη της Ουκρανίας, η οποία δέχεται επίθεση εδώ και εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ Olexsandr Fylyppov και Tim Lister του CNN, συνολικά εκλάπησαν 27 κομμάτια αγροτικού εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων θεριζοαλωνιστικές μηχανές και τρακτέρ. Οι πλιατσικολόγοι του ρωσικού στρατού φέρονται να έχουν στείλει τα κλοπιμαία από ξηράς σε φιλικές χώρες, όπως η Λευκορωσία, ενώ ο εν λόγω αγροτικός εξοπλισμός αναφέρεται ότι εστάλη στην Τσετσενία.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα σύγχρονα μηχανήματα παγκοσμίως, ήταν εφοδιασμένος με μηχανισμούς απομακρυσμένου ελέγχου που έδωσαν τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να απενεργοποιήσει εξ αποστάσεως!

Είναι γνωστό ότι η Ανατολική Ευρώπη διαθέτει πεπειραμένους χάκερ που μπορούν να κάνουν έστω κάποια μερική χρήση εξοπλισμού ο οποίος έχει «κλειδώσει». Δεδομένου όμως ότι οι Ουκρανοί χάκερ δεν υπολείπονται των πρώτων, δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι πλιατσικολόγοι θα έχουν τύχη στις προσπάθειές τους. Σε κάθε περίπτωση, ο κλεμμένος εξοπλισμός θα είναι δυνατό να πωληθεί για ανταλλακτικά.