Ουκρανία: Συνολικά 12 πλοία σιτηρών έχουν αποπλεύσει από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Παραμένει μακρύς ο δρόμος μέχρι την εξομάλυνση των εμπορικών ροών

Δύο ακόμη πλοία που μεταφέρουν σιτηρά αναχώρησαν από το ουκρανικό λιμάνι του Τσορνομόρσκ την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, στο πλαίσιο συμφωνίας για την απεμπλοκή των ουκρανικών θαλάσσιων εξαγωγών.

Αυτές οι προσθήκες ανεβάζουν στα 12 τον συνολικό αριθμό των εμπορικών πλοίων που έχουν αποπλεύσει από τη χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας Μόσχας-Κιέβου για τη δημιουργία του λεγόμενου «Διαδρόμου των Σιτηρών». Όπως ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας, το πλοίο Ocean Lion έχει προορισμό τη Νότια Κορέα, μεταφέροντας 64.720 τόνους καλαμποκιού, ενώ το Rahmi Yagci είναι φορτωμένο με 5.300 τόνους ηλιελαίου και κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια στιγμή, τέσσερα πλοία που έφυγαν από την Ουκρανία την Κυριακή 7 Αυγούστου βρίσκονταν αγκυροβολημένα κοντά στην Κωνσταντινούπολη και επρόκειτο να επιθεωρηθούν από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που έχει συσταθεί εκεί.

Το πρώτο πλοίο (Razoni) που αναχώρησε στο πλαίσιο της συμφωνίας -που προέκυψε με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας- έφτασε στον προορισμό του, τον Λίβανο, στις 7 Αυγούστου, ωστόσο ο αγοραστής αρνήθηκε την αποστολή, επικαλούμενος καθυστέρηση πέντε μηνών, όπως δήλωσε η ουκρανική πρεσβεία στον Λίβανο.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το Razoni βρίσκεται σε αναζήτηση άλλου παραλήπτη στον Λίβανο ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ή λιμάνι για να ξεφορτώσει το φορτίο του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα MarineTraffic, το πλοίο βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας στις 9 Αυγούστου.

Η Ουκρανία ελπίζει να εξάγει 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που βρίσκονται στα σιλό και 40 εκατομμύρια από τη νέα της συγκομιδή, είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο οικονομικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Όλεγκ Ουστένκο.

Η κυβέρνηση ελπίζει να αποκομίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατεστραμμένη οικονομία της από αυτούς τους όγκους, ωστόσο ο Ουστένκο προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν 20 έως 24 μήνες για να τους εξαγάγει, εάν συνεχιστούν τα προβλήματα στις εμπορικές ροές.