Ουκρανικά σιτηρά: Αγροτικά συλλαλητήρια σε Ρουμανία και Βουλγαρία για τις «πενιχρές» αποζημιώσεις

Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν πριν από λίγες μέρες οι αγρότες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, διαμαρτυρόμενοι για το πακέτο αποζημιώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήρθε ως απάντηση στις μαζικές εισροές και το πλεόνασμα σιτηρών από την Ουκρανία. Περίπου 100 αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, ενώ εκατοντάδες άλλοι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα συνοδεία ενός κονβόι από τρακτέρ.

Στη γειτονική Βουλγαρία, παραγωγοί σιτηρών απέκλεισαν ορισμένες συνοριακές διελεύσεις με αγροτικά οχήματα. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι εισαγωγές ουρανικών σιτηρών έχουν κατακλύσει τις τοπικές αγορές και υπονομεύουν τις τιμές. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι αγρότες στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν πληγεί δυσανάλογα σκληρά από μια μαζική εισροή φθηνών ουκρανικών σιτηρών, τα οποία εισήχθησαν μέσω των διαδρόμων αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας για να τροφοδοτήσουν τρίτες χώρες που βρίσκονταν σε έλλειψη. Όμως, παραμένουν συσσωρευμένα στις χώρες-διαμετακομιστικά κέντρα, καταπνίγοντας τις τοπικές αγορές και καταβαραθρώνοντας τις τιμές.

Τον περασμένο μήνα, οι Βρυξέλλες είχαν δεσμευθεί να βοηθήσουν τους παραγωγούς σιτηρών στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στην Πολωνία με ένα πακέτο αποζημιώσεων συνολικού ύψους 56,3 εκατομμυρίων ευρώ – 16,7 εκατ. για τη Βουλγαρία, σχεδόν 30 εκατ. για την Πολωνία και 10 εκατ. για τη Ρουμανία. Όμως, οι αγρότες και οι εθνικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν.