Π. Καλφούντζος: Tρίπτυχο της λειτουργίας μας η συμβολαιακή, οι εξατομικευμένες υπηρεσίες και η προμήθεια εφοδίων

Ακολουθεί συνέντευξη  του κ. Παναγιώτη Καλφούντζου, Προέδρου του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη:

Πως λειτουργεί ο ΘΕΣγη σήμερα?

Ο Συνεταιρισμός μας πρόσφατα έκλεισε 10 χρόνια λειτουργίας. Η πορεία που διανύσαμε μέχρι σήμερα ήταν μεν απαιτητική και δύσκολη, αλλά συσσωρεύσαμε γνώσεις και εμπειρία, που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε το πλάνο για την περαιτέρω ανάπτυξη μας.

Το τρίπτυχο της λειτουργίας μας είναι η ευρεία εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας, οι εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχουμε στα μέλη μας και η προμήθεια γεωργικών εφοδίων.

Ειδικά η Συμβολαιακή Γεωργία αποτελεί εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας να γνωρίζουν εκ των προτέρων την ελάχιστη εγγυημένη τιμή των προϊόντων, ενώ επιτρέπει τον έγκαιρο προγραμματισμό των καλλιεργειών ώστε να επιτευχθούν παραγωγές με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Φέτος, χρονιά που αναμένουμε όλοι να είναι δύσκολη, έχουμε εξασφαλίσει στα μέλη μας ελάχιστες τιμές στο σκληρό σιτάρι 0,35€, στο κριθάρι ζυθοποιίας 0,24€ και στην ελαιοκράμβη 0,43€, ανά κιλό.

Αναφέρατε την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών προς τα μέλη σας. Ποιες υπηρεσίες είναι αυτές;

 Κάθε Σεπτέμβριο καλούμε τα μέλη μας  προκειμένου να οργανώσουμε το ετήσιο πλάνο των καλλιεργειών τους. Τα στελέχη μας αναλύουν και παρουσιάζουν δεδομένα, όπως η εκτιμώμενη ζήτηση, η τάση των τιμών, η αμειψισπορά και τα κοστολόγια ανά καλλιέργεια, ώστε να ληφθεί η βέλτιστη απόφαση.

Το τμήμα παραγωγής του ΘΕΣγη, στελεχωμένο από καταρτισμένους γεωπόνους, βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με στόχο την οργάνωση και επίβλεψη της παραγωγικής διαδικασίας, από τη σπορά έως την τελική συγκομιδή.

Επιπλέον, αξιοποιούμε ευρέως χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση επενδύσεων που εκσυγχρονίζουν τις εκμεταλλεύσεις μας. Ήδη ένας ικανοποιητικός αριθμός παραγωγών έχει ανανεώσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του, ενώ στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη διετία αυτό να αφορά στην πλειοψηφία των μελών μας.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της συνεταιριστικής εκπαίδευσης, πραγματοποιούμε κάθε χρόνο μια σειρά από επιμορφωτικά σεμινάρια που στόχο έχουν την ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν νέες τεχνολογίες και εκσυγχρονισμένες τεχνικές παραγωγής.

Πως εξασφαλίζει ο Συνεταιρισμός την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων;

Ο ΘΕΣγη στοχεύει στην παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, αποδίδοντας αντίστοιχες τιμές στα μέλη του. Αναγνωρίζοντας μάλιστα την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον, θέλουμε να καταλήγουν στον τελικό καταναλωτή προϊόντα που παράγονται από πρώτες ύλες υψηλής διατροφικής αξίας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο ΘΕΣγη συμμετέχει σε 3 ερευνητικά προγράμματα και διαθέτει πειραματικούς αγρούς με σκοπό τη δημιουργία και εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών που θα ενισχύσουν ποιοτικά τις παραγωγές μας. Εφαρμόζουμε συστήματα ποιότητάς Agro 2 σε όλα τα προϊόντα μας, ενώ πρόσφατα λάβαμε την απόφαση για αύξηση της βιολογικής γεωργίας επί του συνόλου των καλλιεργειών μας, από το 10% που είναι σήμερα, στο 25%.

Ποιες είναι οι συνεργασίες του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη;

Αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα η καθιέρωση της συμβολαιακής γεωργίας ως εμπορικού εργαλείου καθώς ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ισχυρών συμφωνιών με τον κλάδο της μεταποίησης.

Παράλληλα, αναπτύσσουμε στρατηγικές συνεργασίες με άλλους Συνεταιρισμούς, καθώς πιστεύουμε πως έτσι ενδυναμώνουμε τη θέση του Έλληνα παραγωγού, ενισχύουμε τη διαπραγματευτική του δύναμη και καθιερώνουμε στη συνείδηση όλων ότι το «συνεταιρίζεσθε» είναι μονόδρομος. Ήδη συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 10 Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα και ανοίγουμε δίαυλο επικοινωνίας με Συνεταιρισμούς στο εξωτερικό.

Δημητριακά, πλησιάζει ο καιρός της συγκομιδής και υπάρχει ένα μούδιασμα στην αγορά με το άκουσμα των πρώτων τιμών. Ένα σχόλιο;

Ο αγροτικός κόσμος είναι πράγματι μουδιασμένος με το άκουσμα των τιμών, καθώς το κόστος παραγωγής της φετινής καλλιεργητικής περιόδου εκτοξεύτηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει ένας γενικευμένος φόβος ότι, μετά τις πολύ υψηλές τιμές που είδαμε τα τελευταία 2 χρόνια, επιστρέφουμε σε τιμές «αποπληθωρισμού».

Η αγορά είναι διεθνής και οι τιμές εξαρτώνται, κατά κύριο λόγο, από την προσφορά χωρών που παράγουν τους μεγαλύτερους όγκους δημητριακών, τα αποθέματα και τη ζήτηση των τελικών προϊόντων που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ελαφρώς μειωμένη. Ας μην κινδυνολογούμε όμως, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτή την πτωτική τάση είναι πολλοί.

Πως κρίνετε την πορεία των αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα σήμερα;

Στην Ελλάδα, υπάρχουν Συνεταιρισμοί που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα, κυρίως για το επιχειρηματικό πλάνο, τη φιλοσοφία και το όραμα που καθορίζουν την επιτυχημένη πορεία τους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να ιδρύονται Συνεταιρισμοί, κυρίως από νέους ανθρώπους, που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα αυτής της μορφής επιχειρηματικότητας. Για να επιβιώσουν και να εξελιχθούν σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια, το ανθρώπινο δυναμικό και την απόλυτη στήριξη των μελών τους.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα του Συνεταιρισμού;

Ένα από τα άμεσα σχέδια μας είναι η ανέγερση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων και αποθηκευτικών χώρων. Ήδη αναμένουμε τα αποτελέσματα επιχορηγούμενου προγράμματος που θα υποστηρίξει την υλοποίηση της επένδυσης. Η ολοκλήρωση της θα αποτελέσει για εμάς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αναμένουμε να αυξήσει τον αριθμό των συνεργαζόμενων παραγωγών και το μερίδιο αγοράς που κατέχουμε σήμερα.

Στόχος μας ήταν, και παραμένει, να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία του ΘΕΣγη, ώστε να επιστρέψει το θετικό αποτέλεσμα, όχι μόνο στα μέλη του, αλλά και στην τοπική κοινωνία.