Πάει για 1,70 ευρώ το κιλό η τιμή αναφοράς στο πρόβειο – Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες ανακοινώσεις
Το γεγονός ότι πέρσι, τέτοια εποχή, είχαν γνωστοποιηθεί οι πρώτες τιμές και συμφωνίες, δίνοντας στίγμα για τιμή παραγωγού στα 1,60 ευρώ/λεπτό στο πρόβειο, σημαίνει ότι και φέτος ξεκινάει η αντίστροφή μέτρηση ώστε να γνωστοποιηθούν οι πρώτοι αριθμοί και να ξεκινήσουν οι κτηνοτρόφοι να… κάνουν τα κουμάντα τους.
Ήδη από τα τέλη Αυγούστου (25/08/23), η «ΥΧ» είχε σταχυολογήσει τα δεδομένα, που έδειχναν σε πρώτη φάση σταθερότητα και μάλιστα με αυξητικές τάσεις για την τιμή παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος της σεζόν 2023/2024. Μετά και τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Θεσσαλία, που αναμένεται να αποστερήσουν από τα τοπικά τυροκομεία αρκετές χιλιάδες τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι φέτος οι πρώτες συνεταιριστικές συμφωνίες είναι πολύ πιθανό να κινηθούν κοντά στα 1,70 ευρώ/κιλό.
Έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, στις 11 Οκτωβρίου, είχε διεξαχθεί μεγάλη πανελλήνια σύσκεψη κτηνοτρόφων στη Λάρισα, με θέματα προς συζήτηση το κόστος παραγωγής και την τιμή παραγωγού κατά την έναρξη της γαλακτοκομικής περιόδου. Μπορεί, λοιπόν, φέτος τα γεγονότα στη Θεσσαλία να ματαίωσαν τα πλάνα για ένα νέο αντάμωμα, ωστόσο, από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» προκύπτει ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν κορυφωθεί οι επαφές μεταξύ κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και φορέων, σχετικά με τη γραμμή που θα υποστηριχθεί για τη σύναψη των νέων συμβολαίων.
Τα δύο γκρουπ των «γαλατάδων»
Σύμφωνα με τους παραγωγούς με τους οποίους συνομιλήσαμε και προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας, οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις έχουν χωριστεί σε πρώτη φάση σε δύο ομάδες: Σε αυτές που προσπαθούν να ρίξουν την τιμή σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα και σε αυτές που θεωρούν εύλογο να διατηρήσουν σε πρώτη φάση τις τιμές στα περσινά επίπεδα, ή και να τις αυξήσουν.
Βεβαίως, και φέτος αναμένεται να δούμε μια τακτική διαχωρισμού, από τη μια πλευρά των «καλών» συνεταιρισμών και των «μεγάλων» παραγωγών, και από την άλλη των μεμονωμένων μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, οι οποίοι πιθανότατα θα δεχτούν πιέσεις να κλείσουν όσο πιο άμεσα γίνεται σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από αυτές που θα κλείσουν οι πρώτοι.
Πάντως, μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν υπάρχουν συμφωνίες, αλλά αρκετοί συνεταιρισμοί δεν έχουν καν γνώση πότε θα γίνουν οι συζητήσεις για τη φετινή σεζόν, όπως πληροφορείται η «ΥΧ». Αυτό είναι πιθανό να συμβεί μαζικά, μπαίνοντας στον Νοέμβριο.
Οι νέες μειώσεις στα φυράματα και το… αρνητικό timingΕν αναμονή των πρώτων συμφωνιών στο γάλα, μεγάλες βιομηχανίες ζωοτροφών ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες νέες μειώσεις στους τιμοκαταλόγους τους. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ζωοτροφών, οι μειώσεις αυτές στα φυράματα για τα αιγοπρόβατα κινούνται στα επίπεδα του -15% σε σύγκριση με τις αρχές του έτους. Από τη μία, οι μειώσεις αυτές αποτελούν μια ευχάριστη είδηση για τους κτηνοτρόφους και δη για τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Από την άλλη, ειδικά στη συγκυρία που έρχονται, κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό «χαρτί» για ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες, στην προσπάθειά τους να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις στην τιμή παραγωγού για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο. |