Παγιώνει το 1 ευρώ το εμπόριο για τα μεγάλα μεγέθη της ελιάς Χαλκιδικής

 των Μαρία Αντωνίου, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Στο 1 ευρώ φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί η τιμή για τα 110 κομμάτια/κιλό της ποικιλίας Χαλκιδικής, αφού ακόμα και εταιρείες που προσέφεραν 20 λεπτά παραπάνω, την περασμένη εβδομάδα τελικά κατέβασαν τον πήχη. Στο πρόβλημα της τιμής προστίθεται και η έλλειψη εργατικών χεριών, μεγαλώνοντας την αγωνία για το αν οι ελιές θα προλάβουν να μαζευτούν στην ώρα τους.

Αυτόν τον φόβο εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας, όχι μόνο για την Χαλκιδικής αλλά και για την Κονσερβολιά, που ξεκίνησε επίσης να συγκομίζεται. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταφέρει στην «ΥΧ», η φετινή ηρτημένη εσοδεία υπολογίζεται στους 120.000 τόνους Χαλκιδικής και 90.000 τόνους περίπου Κονσερβολιάς σε εθνικό επίπεδο.

«Όταν ξεκινάμε από το 1 ευρώ θα κατεβείτε άλλα 30 λεπτά, δηλαδή το στήσιμο είναι στα 70 λεπτά συν-πλην 5 λεπτά. Πέρυσι η τιμή ήταν περίπου στο 1,10» εξηγεί ο Ευάγγελος Ευαγγελινός, πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου, αναφέροντας ότι στη σκέψη αρκετών παραμένει και η ελαιοποίηση. «Βάσει της παραγωγής περιμέναμε καλύτερες τιμές, αλλά το θέμα του κορωνοϊού και το ότι δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι, έχουν δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΑΣ Αγίου Μάμα, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, καθώς αυτό που ακούγεται ως αιτιολογία από τη βιομηχανία είναι ότι είναι άγνωστο τι ζήτηση και τι προβλήματα θα υπάρχουν λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε Αγ. Μάμα, Μουδανιά, Καλύβες και λίγο στη Γερακινή,βασικές για την ποικιλία περιοχές, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30%.

«Λευκή απεργία» των παραγωγών

Η χαμηλή τιμή οδήγησε σε μια πρωτόγνωρη κίνηση για τα δεδομένα της ελαιοκομίας στη Χαλκιδική. Μετά από απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων Ορμύλιας, Καλυβών, Μεταμόρφωσης και Διονυσίου σταμάτησε, μέχρι νεοτέρας, η συγκομιδή της ελιάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ορίστηκε συντονιστική επιτροπή που πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις με εμπόρους και μεταποιητές. «Εάν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά μας ώστε να διαμορφωθεί μια αξιοπρεπής τιμή, την οποία προσδιορίζουμε από 1,20 ευρώ και πάνω, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Ορμύλιας, Χρήστος Τσιτέλης. Χαρακτηρίζει, δε, εξοντωτική την τιμή που δόθηκε φέτος, αλλά και επιβεβλημένη την απόφασή τους, καθώς, όπως λέει, έχει δημιουργηθεί καρτέλ εμπόρων που επιβουλεύονται τον κόπο και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. «Τρεις εταιρείες σε όλη την Ελλάδα κάνουν κουμάντο και αυτό θέλουμε να αλλάξουμε με την κίνησή μας», υπογραμμίζει.