Παγκόσμια τράπεζα: Μικρή άνοδος στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων τον Φεβρουάριο, κέρδη 8% για το βαμβάκι

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στις τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων τον Φεβρουάριο, με τα αγροτικά προϊόντα να καταγράφουν στο σύνολό τους μικρή άνοδο 1,2%, αλλά ορισμένα από αυτά να φιγουράρουν στην πεντάδα με τα υψηλότερα κέρδη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Τιμών της Παγκόσμιας Τράπεζας, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο κακάο, οι ονομαστικές τιμές του οποίου ενισχύθηκαν 26,35% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιανουάριος). Το ποσοστό αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες και σχετίζεται με τις κακές καιρικές συνθήκες και τα υπόλοιπα προβλήματα (π.χ. ασθένειες) που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική. Σε αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, και η διψήφια άνοδος –της τάξης του 12,7%– στην ευρύτερη κατηγορία των ροφημάτων, δεδομένου ότι στον καφέ και το τσάι οι αυξήσεις ήταν πολύ μικρότερες.

Το κακάο ακολούθησαν τα πορτοκάλια, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 17,17%, με «μπροστάρη» τα φρούτα που κατευθύνονται στη χυμοποίηση, ένεκα της ζημιάς που έχει προκαλέσει η «πράσινη ασθένεια των εσπεριδοειών» στους οπωρώνες μεγάλων προμηθευτών, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ (Καλιφόρνια).

Μικρότερη, αλλά αξιοσημείωτη άνοδο 7,78% σημείωσε το βαμβάκι (σ.σ. η Παγκόσμια Τράπεζα το συμπεριλαμβάνει στην κατηγορία των Πρώτων Υλών), που «έγραψε» θετικό πρόσημο για δεύτερο συνεχή μήνα, μετά τις απώλειες 4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 και 27% για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Από κοντά και το βοδινό, με κέρδη 7,59%.

Την πεντάδα συμπλήρωσε η ουρία, με άνοδο τιμών 4,73%, ενώ συνολικά τα λιπάσματα σημείωσαν άνοδο 1,78% σε μηνιαία βάση. Ενισχυμένη κατά 4,41% ήταν και η τιμή του Brent, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το +3,9% που «έγραψε» ο κασσίτερος.

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι τιμές του φυσικού αερίου, σε ποσοστά 45,89% και 14,76% σε ΗΠΑ και Ευρώπη αντίστοιχα, αν και οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν συνολικά κατά 1,07%. Κατά 8,42% υποχώρησαν τα σιδηρομεταλλεύματα, τα οποία, σε συνδυασμό με τη μείωση 7,22% στον ψευδάργυρο, ώθησαν προς τα κάτω τον δείκτη των μετάλλων, που υποχώρησε κατά 1,9%.

Ο δείκτης των σιτηρών υποχώρησε 4,1%, συμπαρασύροντας τον αντίστοιχο δείκτη των τροφίμων, που είχε απώλειες 1,2%. Ειδικότερα, μείωση 7,41% καταγράφηκε στα σογιάλευρα και 6,13% στο σογιέλαιο, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν κατά 4,78%. Το 1,91% έφτασαν οι απώλειες στο σιτάρι, το 5,45% στο ρύζι Ταϊλάνδης και το 5,05% στη σόγια. Εξάλλου, πτωτικά σε ποσοστό 3,25% κινήθηκαν και οι τιμές του κοτόπουλου.

Τέλος, τα πολύτιμα μέταλλα εμφάνισαν οριακή πτώση 0,7%, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών στον λευκόχρυσο (-3,4%) και στο ασήμι (-1,1%).