Πάγωσαν οι εξαγωγές, κάθισε η αγορά στα αμνοερίφια

Ακύρωση παραγγελιών από το εξωτερικό και ισχνή εσωτερική ζήτηση εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι

Στάση παραγγελιών και ακύρωση συμφωνιών για εξαγωγές είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς για τα αμνοερίφια αυτή την περίοδο, σε αντίθεση με τα άλλα είδη ζωικής πρωτεΐνης, όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο, τα οποία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φαίνεται να υποστηρίζονται από την εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση.

Τρεις εβδομάδες περίπου πριν από το Πάσχα, το κλίμα αισιοδοξίας που διαγραφόταν το προηγούμενο διάστημα μοιάζει να ανατρέπεται κάτω από το βάρος της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Χώρες στις οποίες εξαγόταν σημαντικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής ενόψει του Καθολικού Πάσχα ακυρώνουν πλέον μαζικά τις παραγγελίες τους, κάτι το οποίο κανείς δεν θέλει να σκέπτεται πώς θα επηρεάσει τις τιμές τις επόμενες εβδομάδες.

«Προς Ιταλία και Ισπανία έφευγαν συνήθως περίπου 250.000 αμνοερίφια μόνο για το Πάσχα. Αυτήν τη στιγμή, εκτός από δύο σφαγεία-εμπόρους, οι υπόλοιποι δεν έχουν παραγγελίες. Αυτές δεν είναι πάνω από 5.000 αρνιά, και πάλι παραμένει αμφίβολο αν θα φύγουν», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος. «Άρα οι εξαγωγές τελείωσαν. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η εγχώρια αγορά είχε κάποια κίνηση, αλλά πλέον ακυρώνονται όλα.

Οι έμποροι είχαν βάλει στα ψυγεία τους κάποιες ποσότητες ενόψει του Πάσχα και έχουν προπληρώσει μάλιστα. Μπροστά στα νέα δεδομένα, δεν αγοράζει κανένας», προσθέτει ο ίδιος και σημειώνει πως «ό,τι πωλείται αυτές τις μέρες κινείται στα επίπεδα των 3,6-4 ευρώ το κιλό έναντι 5,8-6,2 ευρώ το κιλό, που πούλησαν οι κτηνοτρόφοι τα Χριστούγεννα».

Χάθηκε η μισή χρονιά

Για μια «νεκρή περίοδο» κάνει λόγο ο παραγωγός Τάσος Βλάχος από την Τρίπολη, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί η κάμψη που παρατηρείται κάθε χρόνο μετά τον Δεκέμβρη να ήταν αναμενόμενη, αυτήν τη στιγμή, όμως, η αγορά είναι εντελώς παγωμένη. «Σίγουρα οι μεγάλοι έμποροι θα πιέσουν, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ο μεγάλος όγκος των εξαγωγών προς Ιταλία και Ισπανία» δηλώνει στην «ΥΧ», συμπληρώνοντας ότι η μισή χρονιά, τουλάχιστον για τα όψιμα που σφάζονται από εδώ και πέρα, είναι χαμένη για τον κτηνοτρόφο από την άποψη της τιμής, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, σε σφαγές που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαρτίου δεν ξεπέρασε τα 4,2 ευρώ το κιλό.

Για μηδενικές παραγγελίες κάνει λόγο και ο Μιχάλης Τζίμας, κτηνοτρόφος από τα Γιάννενα, μιλώντας για πλήρη ανατροπή της κατάστασης που προδιαγραφόταν πριν από λίγες εβδομάδες. «Πριν από έναν μήνα φαινόταν ότι θα είναι μια εξαιρετική χρονιά από άποψη ζήτησης, ότι δεν θα υπήρχαν αρκετά αρνιά για να καλύψουν τη ζήτηση και θα είχαμε πολύ καλές τιμές.

Σήμερα… δεν κινείται φύλλο. Το Πάσχα θα αγοράσουν οι καταναλωτές αρνί και κατσίκι, αλλά η ψυχολογία που επικρατεί διαμορφώνει αναλόγως και την κατανάλωση. Το πόσο θα αγοράσουν παραμένει ερώτημα», λέει χαρακτηριστικά.

Χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η μείωση εισαγωγών από Ρουμανία

Μια νότα αισιοδοξίας ότι η όποια κινητικότητα κατά την περίοδο του Ορθόδοξου Πάσχα θα καλυφθεί από την ελληνική παραγωγή αφήνει ο Γιάννης Κιτσουκάκης (φωτό), πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Δράμας, στον βαθμό τουλάχιστον που επαληθευτεί ότι οι εισαγωγές από τη Ρουμανία θα είναι φέτος μειωμένες. «Μαθαίνουμε ότι η Ρουμανία είχε κλείσει συμφωνίες με αραβικές χώρες και μεγάλες ποσότητες εξάγονται προς τα εκεί με καλύτερες τιμές για αυτούς, με αποτέλεσμα να μην έχουμε αθρόες εισαγωγές στην Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νίκος Παλάσκας, κτηνοτρόφος από τη Λάρισα και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), αναφέρει ότι «τα δικά μας αμνοερίφια έφευγαν για Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία και στην Ελλάδα είχαμε αυξημένες εισαγωγές από ρουμάνικα. Ευελπιστούμε ότι εάν δεν έρθουν ρουμάνικα αρνιά στη χώρα μας, θα έχουν κάποια καλύτερη τύχη τα ελληνικά. Όμως, είναι νωρίς ακόμη για να πούμε με σιγουριά». Επιβεβαιώνει όμως τη γενική εκτίμηση ότι η ανάσα που περίμεναν φέτος οι Έλληνες κτηνοτρόφοι προς το παρόν απομακρύνεται.

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, εκτιμά στην «ΥΧ» ότι εάν δεν υπάρξουν αθρόες εισαγωγές ρουμανικών αρνιών θα απορροφηθούν τα ελληνικά. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «πριν από την εξάπλωση της πανδημίας, οι τιμές έδειχναν ότι θα κινούνταν γύρω από τα 6 ευρώ. Τώρα ανατρέπονται όλα».

Δεν ξέρουν τι θα κάνουν τα ζώα τους οι παραγωγοί

Εξαιρετικά περιορισμένη είναι η ζήτηση για αρνιά αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον Θωμά Καρυπίδη, πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς, ο οποίος σημειώνει ότι τα σφαγεία ουσιαστικά υπολειτουργούν λόγω των έκτακτων μέτρων. Ο ίδιος προσθέτει ότι σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί κάποια πρόταση ή μέτρο για τους κτηνοτρόφους που πλήττονται, την ώρα που τα αρνιά είναι στους στάβλους και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί. «Όλοι οι κτηνοτρόφοι ζουν μια απελπιστική κατάσταση. Οι τιμές που ακούγονται για τον νομό μας είναι 3,80 ευρώ το κιλό για το αρνί και 3,50 ευρώ το κιλό για το κατσίκι.

Σε άλλες περιοχές κινούνται λίγα μόνο λεπτά ψηλότερα. Δυστυχώς, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να επεκταθεί και στις τιμές του γάλακτος γιατί οι γαλακτοβιομηχανίες ενδεχομένως να μην έχουν το απαραίτητο προσωπικό», τονίζει ο κ. Καρυπίδης. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, που κάνει λόγο για μια απελπιστική κατάσταση. «Υπάρχει περίπτωση κτηνοτρόφου που έχει στον στάβλο του 750 αρνιά και σκέφτεται τι θα τα κάνει, αφού δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από εμπόρους».