Πάνω από τους μέσους όρους της τελευταίας πενταετίες οι ευρωπαϊκές τιμές στο μήλο
Υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας κινούνται μέχρι στιγμής στη σεζόν οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά μήλου, καθώς ο παγετός που «χτύπησε» πολλές ευρωπαϊκές χώρες επηρέασε σημαντικά τις παραγωγές, την ώρα που η ζήτηση παραμένει ισχυρή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Σεπτέμβριο ο μέσος όρος των τιμών χονδρικής διαμορφώθηκε στα 73 λεπτά το κιλό, αυξημένος κατά 30% σε σύγκριση με τη μέση τιμή της τελευταίας πενταετίας, κάτι το οποίο αποδίδεται στις μικρές φετινές ποσότητες.
Στις τέσσερις, δε, χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή, η μέση τιμή διαμορφώθηκε για την Ιταλία στα 73 λεπτά (υψηλότερα κατά 5% από τον μέσο όρο πενταετίας), για τη Γαλλία στο 1,11 ευρώ το κιλό (υψηλότερα κατά 33%), για την Πολωνία στα 38 λεπτά (υψηλότερα κατά 47%) και για τη Γερμανία στα 70 λεπτά το κιλό (υψηλότερα κατά 53%).
Στο ίδιο report σημειώνεται πως η μέση τιμή των πέντε προηγούμενων σεζόν από Αύγουστο σε Σεπτέμβριο παρουσίαζε μείωση 7%. Τον φετινό Σεπτέμβριο, αντίθετα, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, η μέση τιμή αυξήθηκε 11%.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, επιβεβαιώνονται και στην πράξη οι αρχικές εκτιμήσεις για μειωμένες αποδόσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, παράλληλα όμως επαληθεύονται και τα πρώτα μηνύματα για την αυξημένη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού. Παραγωγοί και συνεταιριστές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι καλές τιμές εκκίνησης θα διατηρηθούν, ενώ ορισμένοι εξ αυτών προβλέπουν ότι θα κινηθούν ανοδικά τους χειμερινούς μήνες, οπότε και κορυφώνεται η ζήτηση.
Ζήτηση ακόμα και από… Πολωνία
Απώλειες μέχρι και 70% μετρούν οι παραγωγοί στην Καστοριά, σύμφωνα με τον πρόεδρο και υπεύθυνο πωλήσεων της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) ΑΕ, Δημοσθένη Μωϋσίδη, εξαιτίας του παγετού που σημειώθηκε κατά την καλλιεργητική περίοδο. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη ζήτηση, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας, ωστόσο ότι «εάν σταματήσει η καλοκαιρία, η ζήτηση θα πάει καλά. Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμα καρπούζια και σταφύλια! Και στο εξωτερικό δεν έχει αλλάξει ακόμα η ψυχολογία των καταναλωτών». Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνει πως η ζήτηση φέτος είναι «σαφώς αυξημένη από πάρα πολλές περιοχές και, μάλιστα, εκτός από πάγιους προορισμούς, παρατηρείται για πρώτη φορά ζήτηση από Γερμανία, ακόμα και από Πολωνία».
Όσο για τις τιμές, αυτήν τη στιγμή, μας ανέφερε ένα εύρος, σε πανελλαδικό επίπεδο, της τάξης των 35-50 λεπτών, ως επί το πλείστον, για τον παραγωγό, όταν πέρυσι κυμαίνονταν μεταξύ 25 και 35 λεπτών το κιλό. Ο ίδιος επεσήμανε ότι, όσον αφορά τη ΓΕΟΚ ΑΕ, η μεγάλη ζήτηση είναι μπροστά, αφού, όπως είπε: «Μετά τον Νοέμβρη, περιμένουμε μεγάλη ζήτηση από χώρες που δεν έχουν δασμούς, όπως η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Γεωργία, η Αρμενία», κάτι το οποίο εκτιμά ότι θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές. Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση του κ. Μωϋσίδη στο θέμα της διακίνησης αγροτικών προϊόντων «από παράγκες που με την ανοχή του κράτους, ανεξάρτητα από το τι επάγγελμα κάνει ο καθένας, να κάνουν τους εξαγωγείς, χωρίς να έχει αποθηκευτικούς χώρους και συσκευαστήρια, φορτώνοντας τα προϊόντα με ό,τι ποιότητα και ό,τι τιμές να ’ναι, υπονομεύοντας, έτσι, τη διαπραγματευτική ικανότητα των συνεταιρισμών και δυσφημώντας το προϊόν».
Περιθώρια για μεγαλύτερη άνοδο βλέπουν οι παραγωγοί
Υπάρχει ζήτηση γιατί τα μήλα είναι ελλειμματικά στις αγορές, επαληθεύει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας, Κώστας Ταμπακιάρης. «Έχουμε ένα καλό ξεκίνημα, εμπορικά, ζήτηση υπάρχει από παντού και οι τιμές είναι καλές, ξεκινώντας από τα 35 λεπτά και φτάνοντας και στα 70 λεπτά, για τον παραγωγό, κινούμενες κατά μέσο όρο στα 50 λεπτά, όταν πέρσι ήταν 35», ανέφερε, χαρακτηριστικά. Εμφανίζεται, δε, αισιόδοξος ότι οι τιμές όχι μόνο δεν θα πέσουν στην πορεία, αλλά ενδεχομένως και να ανέβουν, ανάλογα με τη ζήτηση και τα αποθέματα.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Κίσσαβος», Γ. Ζέικος, ο οποίος, μιλώντας στην «ΥΧ», είπε ότι οι απώλειες στην περιοχή, όπου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η φετινή συγκομιδή, με τα Γκράνυ Σμιθ, τα Φούτζι και το φιρίκι, κυμαίνονται από 30% μέχρι 50% ανάλογα με την ποικιλία (σ.σ. τα Σμιθ είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες). Οι τιμές κινούνται στα 35-40 λεπτά στον παραγωγό, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικές, δεδομένων, όπως υποστηρίζει, των ελλειμματικών ποσοτήτων στην αγορά. «Η ζήτηση και οι τιμές δεν αντικατοπτρίζουν την έλλειψη που υπάρχει», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Ευελπιστούμε ότι σε βάθος χρόνου θα έχει μια καλύτερη, διαχειρίσιμη πορεία στην εμπορική σεζόν. Όλα δείχνουν ότι, λογικά, θα έχει καλύτερη πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».