Παίρνει τη ρεβάνς φέτος το ρύζι

Κέρδισε σε ποιότητα, ποσότητα, αλλά και τιμή

Με θετικό πρόσημο δείχνει να ολοκληρώνεται η φετινή καλλιεργητική περίοδος του ρυζιού, σε όλες σχεδόν τις παραγωγικές περιοχές της χώρας. Τόσο οι στρεμματικές αποδόσεις, όσο και οι τιμές, οι οποίες παρουσιάζουν ανοδική πορεία, δίνουν μια σημαντική ανάσα στους ορυζοκαλλιεργητές. Παράλληλα, τα μηδενικά αποθέματα και τα λιγότερα κατά περίπου 30.000 στρέμματα που σπάρθηκαν φέτος δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα για την επόμενη σεζόν.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους τους ορυζοπαραγωγούς, καθώς ο λαχνός της χαλαζόπτωσης λίγο πριν από τη συλλογή έπεσε στην περιοχή του Αιγίνιου Πιερίας, καταστρέφοντας από το 60% έως το 100% της παραγωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, που επισκέφτηκαν την περιοχή.

Ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, εκτιμά ότι η συλλογή έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, με ποιοτικά άριστο προϊόν και καλή παραγωγή. «Οι αποδόσεις μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν για τα Ρονάλντο στα 900 κιλά το στρέμμα, ενώ για την Καρολίνα στα 800», είπε. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Τσιχήτας δήλωσε ότι παρουσιάζουν ανοδική πορεία, «με την Καρολίνα να ξεπερνά άνετα τα 50 λεπτά το κιλό, ενώ για τα Ρονάλντο να κυμαίνεται στα 47 έως 48 λεπτά το κιλό».

Μειωμένη όμως δείχνει να είναι η τιμή στα κίτρινα μακρόσπερμα, η οποία κυμαίνεται από 42 έως 43 λεπτά το κιλό. Τέλος, ο κ. Τσιχήτας εκτιμά ότι, για την επόμενη περίοδο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι περισσότερες σε σύγκριση με τη χρονιά που πέρασε, λόγω της τιμής του προϊόντος, αλλά και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τα άλλα προϊόντα.

Εναλλαγή καλλιεργειών για την αντιμετώπιση ζιζανίων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Θεοφάνη Παπαντωνίου, γεωπόνου από την εταιρεία Begas Agro. Ο ίδιος κάνει λόγο για καλές αποδόσεις των ρυζιών φέτος, ενώ στέκεται στις εναλλαγές των καλλιεργούμενων εκτάσεων, που μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των ζιζανίων για την επόμενη σεζόν.

Αναφερόμενος στις μακρόσπερμες ποικιλίες, τονίζει πως υπάρχει «χαμηλή ζήτηση από την αγορά σε σύγκριση με τις ποικιλίες τύπου Ρονάλντο και Καρολίνα, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον».

Αγγίζουν τον τόνο οι αποδόσεις στη Λαμία

Για καλύτερα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά κάνει λόγο ο Γιώργος Τσίγκας, ορυζοπαραγωγός από την Ανθήλη Φθιώτιδας. Αναφέρει ότι οι αποδόσεις κινήθηκαν από 950 έως 1.000 κιλά το στρέμμα μεσοσταθμικά στην περιοχή του, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Υποστηρίζει επίσης ότι το ρύζι στη Φθιώτιδα έχει μέλλον, εφόσον βελτιωθούν οι υποδομές της άρδευσης και της διαχείρισης του νερού, «ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στον προγραμματισμό και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι παρουσιάζεται αυξητική τάση, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις εισαγωγές. Κλείνοντας, μίλησε για το υψηλό κόστος παραγωγής, όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και για τις δυσκολίες στην καταπολέμηση των ζιζανίων που παρουσιάζονται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Μειωμένα κατά 10.000 τα στρέμματα στις Σέρρες

Μια «μέση χρονιά» αποκαλεί τη φετινή ο Θεοφάνης Συμεών, από τον Προβατά Σερρών, και κάνει λόγο για αποδόσεις που κυμαίνονται από 900 κιλά για την ποικιλία Ρονάλντο, αλλά χαμηλότερα για την Καρολίνα, η οποία γυρίζει γύρω από τα 600 κιλά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό είναι «το αποτέλεσμα του υψηλού κόστους παραγωγής του ρυζιού, που έχει ως συνέπεια τις μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι η Καρολίνα κυμαίνεται πάνω από 52 λεπτά και το Ρονάλντο στα 45 λεπτά.

Τέλος, ο ίδιος πιστεύει ότι το ρύζι έχει μέλλον, εφόσον όμως δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στην παραγωγή, αλλά και στην εμπορία του προϊόντος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022