Πακέτο Συμπληρωματικών Ενισχύσεων και Συνδεδεμένων την Μ. Τρίτη

Πάνω από 30 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις στους δικαιούχους

Περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ πρόκειται να καταβάλει τη Μεγάλη Εβδομάδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρώνοντας μία σειρά από νέες Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, αλλά και πραγματοποιώντας συμπληρωματικές πληρωμές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το πακέτο πληρωμών πρόκειται να καταβληθεί τη Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, ώστε την ίδια ημέρα οι δικαιούχοι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους μέσω ΑΤΜ, και από τη Μεγάλη Τετάρτη και έπειτα σταδιακά σε όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον δεύτερο γύρο πληρωμών των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων έτους ενίσχυσης 2020 στον τομέα της φυτικής παραγωγής, που είθισται να καταβάλλεται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μετά το Πάσχα και εντός Μαΐου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, να καταβάλει και τις ενισχύσεις στον τομέα της ζωικής παραγωγής. Εξαίρεση αποτέλεσε η περσινή χρονιά, καθώς ο Οργανισμός έτρεξε νωρίτερα την πληρωμή της Συνδεδεμένης για το αιγοπρόβειο κρέας, λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία στους αιγοπροβατοτρόφους.

Νέες πληρωμές

Όσον αφορά τις πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν τη Μεγάλη Τρίτη, καταβάλλονται οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις για τις καλλιέργειες:

Ρυζιού
Βιομηχανικής ντομάτας
Σπόρων προς σπορά
Σπαραγγιών
Κορινθιακής σταφίδας
Ζαχαρότευτλων

Και για την παράδοση:

Πορτοκαλιών προς χυμοποίηση
Ροδάκινων προς χυμοποίηση

Επιπλέον, πρόκειται να πληρωθεί η ενίσχυση για την καλλιέργεια δαμάσκηνων Σκοπέλου, στο πλαίσιο των ειδικών Μέτρων Στήριξης για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου, με την τιμή της ενίσχυσης να ανέρχεται σε 50 ευρώ/στρέμμα.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει καθοριστεί με υπουργική απόφαση το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης:

Στον τομέα του ρυζιού στα 27,2 ευρώ/στρέμμα.
Στον τομέα των σπόρων σποράς στα 29,38 ευρώ/στρέμμα.
Στην καλλιέργεια των σπαραγγιών στα 60,96 ευρώ/στρέμμα.
Στον τομέα των ζαχαρότευτλων στα 175 ευρώ/στρέμμα.

Συμπληρωματικές

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και Συμπληρωματικές Πληρωμές, που αφορούν τόσο τη Βασική Ενίσχυση, το Πρασίνισμα και την Ενίσχυση των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας έτους 2020, όσο και μία σειρά Συνδεδεμένων Καθεστώτων έτους ενίσχυσης 2020 για:

Σκληρό σίτο
Βρώσιμα όσπρια
Καρπούς με κέλυφος
Μήλα
Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή
Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές πληρωμές για:

Την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος.
Προϊόντα στο πλαίσιο των Ειδικών Μέτρων Ενίσχυσης για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους: κριθάρι Λήμνου, ντοματάκι Σαντορίνης, αγκινάρα Τήνου, φασόλι βρώσιμο λαθούρι και φάβα Σαντορίνης, γεώμηλα, εσπεριδοειδή στα νησιά Χίος, Σάμος και στις ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου, καθώς και του Μέτρου Διατήρησης των Παραδοσιακών Ελαιώνων.