Η πανδημία επηρέασε τα τριαντάφυλλα

Τα 31 χρόνια λειτουργίας του έφτασε το φυτώριο τριαντάφυλλων, που ανήκει στην οικογένεια Εξαδάκτυλου και δραστηριοποιείται στην Αργολίδα. Σήμερα ο Μάνος Εξαδάκτυλος, που μπήκε στην επιχείρηση πριν από 15 χρόνια και έχοντας περάσει τόσο τα χρόνια των μνημονίων, όσο και την πρόσφατη κρίση, λόγω πανδημίας, επισημαίνει ότι«τώρα με την πανδημία, είναι δεδομένη, η τάση φυγής των μικροκαλλιεργητών. 

Αυτήν τη φορά, δεν υπήρχε η δυνατότητα σε πολλούς να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να αντέξουν την πίεση και παράλληλα να βγάλουν ποιοτικό προϊόν. Αν όμως δεν παράγεις πλέον ποιοτικό προϊόν, δεν υπάρχεις στην αγορά και οι συνέπειες είναι ολέθριες». Στην Αργολίδα έχουν μείνει μόνο δύο φυτώρια τριαντάφυλλων και το ερώτημα για το αύριο παίρνει πλέον άλλες διαστάσεις.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, ιδιαίτερα προβληματισμένος, επισημαίνει ότι «όπως και στην εποχή των μνημονίων, έτσι και τώρα, οι εξαγωγές είναι η μόνη διέξοδος. Αν προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των εξαγωγών, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε έδαφος. Στην εσωτερική αγορά υπάρχει πρόβλημα, που το δημιουργεί τόσο η οικονομική κατάσταση, όσο και η αθρόα εισαγωγή από αφρικανικές χώρες που έχουν μηδενικό κόστος σε εργατικά χέρια».

Σε ό,τι αφορά την υδροπονική καλλιέργεια, υποστηρίζει πως «είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να επενδύσουν στην καλλιέργεια, αλλά απαιτεί κεφάλαια».