Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια: Ρομποτική αραίωση των μήλων για αύξηση της παραγωγής

Να ενισχύσουν την παραγωγή μήλου στις ΗΠΑ επιχειρούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μέσω της ρομποτικής. Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν ένα ρομποτικό εργαλείο που είναι ικανό να αφαιρεί επιδέξια τα «ανεπιθύμητα» μήλα από τα δέντρα, κάνοντας το πρώτο βήμα προς τη ρομποτική αραίωση των καρπών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Long He, η χειρωνακτική αραίωση είναι μία εργασία δύσκολη και υψηλής έντασης και σε συνδυασμό με τη μείωση του εργατικού δυναμικού καθίσταται πολλές φορές ακατόρθωτη. Όπως εξηγεί, η καλλιέργεια μήλου είναι ένα γεωργικό προϊόν υψηλής αξίας στις ΗΠΑ, με ετήσια συνολική παραγωγή σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων λιρών και αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αραίωση των καρπών, η διαδικασία, δηλαδή, απόρριψης των περιττών καρπών στις αρχές του καλοκαιριού, κυρίως για να αυξηθεί το μέγεθος και η ποιότητα των καρπών που απομένουν, είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της παραγωγής μήλων.

Για τον λόγο αυτόν, οι επιστήμονες, αφού δοκίμασαν και άλλου είδους εργαλεία, τα οποία όμως άφηναν πληγές στα δέντρα, κατέληξαν στο ρομποτικό σύστημα που τοποθετείται σε μία ράβδο χειρός. Τα ποσοστά επιτυχίας της αφαίρεσης των μήλων με το συγκεκριμένο εργαλείο ήταν πάνω από το 90% όπως δήλωσαν οι ερευνητές στο Journal of the American Society of Agricultural and Biological Engineers.