Πάνω από 145.000 κιλά τροφίμων πρόσφερε σε ευπαθείς ομάδες, μέσω του Social Plate, η ΚΑΘ

Πάνω από 145.000 κιλά τροφίμων πρόσφερε σε ευπαθείς ομάδες, μέσω του Social Plate, η ΚΑΘ

 Σε 229 τόνους και 576 κιλά, ανέρχεται η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών, που έλαβε από περισσότερους των 60 εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΚΑΘ ΑΕ) η ομάδα που “τρέχει” το έργο Social Plate της ΚΑΘ, κατά το πρώτο δωδεκάμηνο της λειτουργίας του (έναρξη 23/4/2018).

Από αυτά, μέχρι και τις 31/3 φέτος, 145.798 κιλά προσφέρθηκαν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ ταυτόχρονα την ίδια στιγμή αποτράπηκε η μετατροπή αυτής της ποσότητας σε οργανικό απόβλητο, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ, Δημήτρης Χαμπίδης, προσθέτοντας: “τα προϊόντα αυτά, το είδος των οποίων εξαρτάται από την εποχή, δόθηκαν σε περισσότερες από 65 κοινωνικές ομάδες, με τελικούς αποδέκτες άνω των 15.000 ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες”.

Στους κορυφαίους μήνες παραλαβής και διανομής φρούτων και λαχανικών μέσω της ΚΑΘ και του Social Plate, περιλαμβάνονται σύμφωνα με την υπεύθυνη διαχείρισης του γραφείου οργανικών απορριμμάτων και συσκευασιών, Αναστασία Μπόμπα, ο Ιούλιος 2018, με την παραλαβή να υπερβαίνει τους 31 τόνους και τη διανομή να αφορά σε 21 τόνους, ο Νοέμβριος, με 28 και 20 τόνους αντίστοιχα, ο Δεκέμβριος με 25 και 18 τόνους αντίστοιχα, ο Ιανουάριος με 26 και 14 και ο Φεβρουάριος με 26 και 16 τόνους αντίστοιχα.

Οι φορείς που συμμετέχουν στη διανομή (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ, Ιδρύματα, Συσσίτια Εκκλησιών) φτάνουν τους 65 και σύμφωνα με τον κ. Χαμπίδη “πολλές ομάδες στηρίζονται για να λειτουργούν στο Social Plate”. Μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στη διανομή, περιλαμβάνονται οι: κοινωνικά παντοπωλεία δήμων Θέρμης, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων Μενεμένης, Τράπεζα Τροφίμων Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών, ιεροί ναοί Αγίου Αθανασίου Ευόσμου και Αγίου Γεωργίου Νεάπολης, Αλκυόνη, Οικόπολις, Ετεροτοποία, Philoxenia food and kindness in action, A’ αποστολική εκκλησία, Φάρος του κόσμου, ΔΟΜ Γιαννιτσά, Άρσις, Care Center – Κέντρο Φροντίδας προσφύγων, Χαμόγελο του παιδιού, ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, Annapurna team, ενώ τελικοί αποδέκτες είναι οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη του προγράμματος, που τοποθετείται χρονικά τον φετινό Σεπτέμβριο, ο κ. Χαμπίδης επισήμανε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η ΚΑΘ θα απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς της πόλης, αλλά και σε εταιρείες όπως ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και Μετρό, όπως και στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να “μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε εκτιμώμενο ποσό ύψους 150.000 ευρώ, ώστε να κάνουμε τις υποδομές που απαιτούνται, αλλά και να πάρουμε τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε, για να συνεχίσουμε να τρέχουμε το Social Plate”. Διευκρίνισε ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι ενήμερο και “στηρίζει την πρωτοβουλία που αναλάβαμε, προκειμένου να πιάσουμε το στόχο των 500 τόνων παραλαβής και 300 τόνων διανομής”. Τονίζεται ότι από τις αρχές του 2019, η ομάδα του Social Plate έχει σε κυκλοφορία το δικό της φορτηγό, δυναμικότητας 3 τόνων.

Το ιστορικό του Social Plate-ενός έργου αλληλεγγύης

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια”, σε συνεργασία με το Γραφείο Διαχείρισης Οργανικών Απορριμμάτων και Συσκευασιών, λειτουργεί στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, την καταπολέμηση του υποσιτισμού, καθώς και την ανακύκλωση, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, αλλά και να είναι πλέον σύννομη η διαχείριση των απορριμάτων. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg V Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020 και το πρόγραμμα “Social Plate” ξεκίνησε πιλοτικά με τη συλλογή και διαλογή των μη εμπορεύσιμων προϊόντων των εμπόρων του πυρήνα Γ’ της ΚΑΘ ΑΕ. Τα μη εμπορεύσιμα αλλά κατάλληλα προς βρώση προϊόντα που ανακτώνται, διαχωρίζονται, συσκευάζονται και προσφέρονται την ίδια μέρα σε δίκτυο φορέων της πόλης (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ κτλ) οι οποίοι ασχολούνται με την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη.

Τα μη κατάλληλα προς βρώση προϊόντα διαχωρίζονται σε οργανικούς ρύπους και ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Στόχος της διοίκησης της ΚΑΘ ΑΕ είναι η ευρύτερη εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο σύνολο της Κεντρικής Αγοράς, σε σύγχρονες και κατάλληλες εγκαταστάσεις. “Κατάλληλοι κάδοι για οργανικά απορρίμματα, πρέσες για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, φορτηγό συλλογής, ψυκτικοί χώροι, προσωπικό και πλήρες ωράριο, διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας μονάδας κομποστοποίησης και διαχωρισμού, καθώς και χωροθέτησής τους, είναι τα επόμενα απαραίτητα βήματα που μελετάει η διοίκηση, στο πλαίσιο αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων της ΚΑΘ ΑΕ, ώστε η λειτουργία της αγοράς μας να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και να συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα” επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ, Δημήτρης Χαμπίδης.

Όπως αναφέρει η ομάδα του Social Plate, από τη διακίνηση περίπου 800 τόνων οπωροκηπευτικών ημερησίως, οι πέντε τόνοι καταλήγουν στα απορρίμματα ως μη εμπορεύσιμοι. Το 30% της ποσότητας των πέντε τόνων όμως, είναι “απόλυτα ασφαλές για κατανάλωση” και έτσι “αυτές τις μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν εμπορική αξία, για λόγους εμφάνισης ή διάρκειας ζωής, η διοίκηση της ΚΑΘ ΑΕ αποφάσισε να τις διαχειριστεί προς όφελος των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ένα πιάτο φαγητό”.

Κάθε ημέρα, έμποροι της ΚΑΘ ΑΕ, παραδίδουν μη εμπορεύσιμα προϊόντα στο γραφείο διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων της εταιρείας. Εκεί, υπό την εποπτεία του υπευθύνου για τον ποιοτικό έλεγχο, τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα για κατανάλωση και μη, και με τη βοήθεια των εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα, ανασυσκευάζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ