Σε πάνω από 100.000 στρέμματα οι ζημιές από τα ποντίκια στην Αλίαρτο

Σε αδιέξοδο δείχνει να βρίσκεται η παραγωγή του Κωπαϊδικού πεδίου, όπως επίσης και ο άνω ρους του βοιωτικού Κηφισού, από την παρουσία ποντικιών στις καλλιέργειες. Η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση καταστροφών σε πολλές καλλιέργειες, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παραγωγή, αλλά και στην αγορά των αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι αγρότες της περιοχής, έχει προκληθεί σημαντική ζημιά σε περισσότερα από 100.000 στρέμματα. Όπως μας ενημερώνει ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός μηδικής από την Αλίαρτο Βοιωτίας, τα ποσοστά των τρωκτικών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο: «Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα αντιμετώπισής τους και απαιτείται ολοκληρωμένη επιστημονική μέθοδος ελέγχου και καταπολέμησης. Είναι καθαρά θέμα του υπουργείου και απαιτούνται άμεσες εφαρμογές, λόγω του γεγονότος ότι μπαίνουμε στη νέα καλλιεργητική περίοδο και θα δυσκολευτούμε περισσότερο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Σύμφωνα με άλλους παραγωγούς, τα τρωκτικά αυτά καταστρέφουν όχι μόνο το υπέργειο μέρος του φυτού, αλλά και το υπόγειο, καθώς τρέφονται από τις ρίζες των φυτών.