Ξεπέρασαν τις 25 οι αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών στις Σέρρες

omada-paragogon-futo-xorafi
Μεγάλο ενδιαφέρον και έντονη κινητικότητα καταγράφηκε στον Νομό Σερρών από μεμονωμένους αγρότες, αλλά και συνεταιρισμούς για τη σύσταση συλλογικών σχημάτων δραστηριοποίησης των παραγωγών, με αφορμή το Μέτρο 9 του ΠΑΑ, είτε ως συνεταιριστικές είτε ως εμπορικές/κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Έως και σήμερα Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, έχουν υποβληθεί 23 φάκελοι και έχουν αναγνωριστεί 28 ομάδες παραγωγών και αυτό γιατί, όπως διευκρινίζει ο αρμόδιος υπάλληλος της ΔΑΟΚ Σερρών, Δημήτρης Παντελαίος, κάποιες ίδιες ομάδες αναγνωρίστηκαν και για άλλα αγροτικά προϊόντα.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι πως οι περισσότερες ομάδες παραγωγών είναι οικογενειακής μορφής, δηλαδή σύζυγοι, αδέλφια, παιδιά κ.λπ. που συστήθηκαν με τη μορφή της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας (ΙΚΕ), οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα του μέτρου, μεταξύ των οποίων το επιπλέον 10% στο ποσοστό των ενισχύσεων, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω επενδύσεων στην αγροτική εκμετάλλευσή τους.

«Θα έλεγα πως ουσιαστικά δεν θα αλλάξει ο τρόπος εμπορίας, παραγωγής ή της εκμετάλλευσης για τα συγκεκριμένα συλλογικά σχήματα. Είναι ένας νομότυπος τεχνητός τρόπος, ώστε να λάβουν ενισχύσεις από τα προγράμματα, να αποφύγουν κάποιες παγίδες ως φυσικά πρόσωπα και να ξεπεράσουν κάποια εμπόδια ως συλλογικότητα», σημειώνει ο κ. Παντελαίος.

Τα προϊόντα που εκπροσωπούν οι αναγνωρισμένες ομάδες αφορούν το αγελαδινό και πρόβειο γάλα, τα σιτηρά, τους ελαιούχους σπόρους και, κυρίως, τις χορτονομές (τριφύλλια).

Ως οργάνωση παραγωγών αναγνωρίστηκαν και δύο καπνικοί συνεταιρισμοί, οι «Βισάλτης» και «Εμμ. Παπάς». Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Ν. Σερρών «Εμμ. Παπάς», Μόσχος Παπαδόπουλος, ο συνεταιρισμός ήταν από τους πρώτους που κατέθεσαν τον σχετικό φάκελο, αφού ήταν ήδη έτοιμοι από την προκήρυξη του μέτρου.

Αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και κατάρτισης ενός masterplan, με στόχο την αναζήτηση νέων αγορών και διαφορετικής προώθησης του προϊόντος. «Στόχος μας είναι, με τις δυνατότητες που μας δίνει το μέτρο, να βελτιώσουμε την παραγωγή και να κάνουμε κάτι καλύτερο για τους ίδιους τους παραγωγούς και το εισόδημά τους, γιατί δυστυχώς η ύπαιθρος σβήνει και εάν δεν βελτιωθούν τα πράγματα, θα εξαλειφθεί η καπνοκαλλιέργεια στον Νομό Σερρών», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.