Πάνω από τους µέσους όρους της τριετίας φέτος η παραγωγή µήλων και αχλαδιών στην ΕΕ

της Ελένης Ριζάκη

Αυξημένη θα είναι φέτος η παραγωγή μήλων και αχλαδιών στην ΕΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA) για τη σεζόν 2022-2023, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 47ης Prognosfruit, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι από τις 3 έως τις 5 Αυγούστου.

Ειδικότερα, για τα μήλα προβλέπεται αύξηση παραγωγής 1%, ωστόσο για τα αχλάδια υπολογίζεται ότι η αύξηση θα φτάσει το 20%. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Freshfel Europe, Philippe Binard, η παραγωγή μήλων στην Ευρώπη των 27 και στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται να ανέλθει σε 12.167.887 τόνους, αυξημένη κατά 9% σε σχέση με τον μέσον όρο της προηγούμενης τριετίας.

Ο κ. Binard σχολίασε επίσης ότι η παραγωγή αχλαδιών θα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, που έφτασε τα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, και κατά 5% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τριετίας, φτάνοντας τους 2.077.000 τόνους. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στο ότι Ιταλία και Γαλλία υπερδιπλασίασαν τις παραγωγές τους, αγγίζοντας φέτος τους 473.690 και 137.000 τόνους αντίστοιχα. Η WAPA θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την παραγωγή του Βόρειου Ημισφαιρίου και θα εκδώσει επικαιροποιημένα στοιχεία.

Ανεβασμένα τα κόστη, σε έλλειψη οι εργάτες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της WAPA, Dominik Wozniak, οι προοπτικές για το προσεχές διάστημα είναι θετικές, ωστόσο «ο κλάδος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει μια ποικιλία προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους που αυξάνεται σημαντικά και επηρεάζει τον ανταγωνισμό, των ακραίων καιρικών φαινομένων, των υλικοτεχνικών ζητημάτων, του πληθωρισμού και της δυσκολίας να εξασφαλιστούν εποχιακοί εργάτες».