Πάολο Ντε Κάστρο αποκλειστικά στην «ΥΧ»: Έρχεται deal για τη νέα ΚΑΠ

✱ Πνεύμα συμβιβασμού για μία ισορροπημένη συμφωνία
✱ Μειωμένη η ποινή για τους αγρότες που παραβιάζουν τα εργασιακά

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ενόψει της δύσκολης και κρίσιμης εβδομάδας που έρχεται για το μέλλον της νέας ΚΑΠ. Τα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ολοκληρώνουν τις τελευταίες διεργασίες τους σε εθνικό επίπεδο για το επικείμενο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Μαΐου, ενώ Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και προεδρία του Συμβουλίου παίζουν το τελευταίο χαρτί τους για τον πολυπόθητο συμβιβασμό στον υπερ-τρίλογο του διημέρου 25 και 26 Μαΐου.

Πληροφορίες της «ΥΧ» για αναθεωρημένη στάση της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαιώνει ο Ιταλός ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής για τη γεωργία, Πάολο Ντε Κάστρο. «Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε συμφωνία», απαντά στην «ΥΧ», εξηγώντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να συμβιβαστεί σε σημεία του Κανονισμού.

Χωρίς καμία αμφιβολία, στόχος και των τριών ανώτατων ευρωπαϊκών θεσμών είναι να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία, η οποία να δύναται να παρουσιαστεί επισήμως στα κράτη-μέλη το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή εντός της πορτογαλικής προεδρίας.

Στρατηγικά Σχέδια

Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί ο Κανονισμός για τα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ, το οποίο παραμένει ακόμα σε σημαντικά του άρθρα ανοιχτό. Από προηγούμενο ρεπορτάζ της «ΥΧ», είχαμε καταγράψει αναλυτικά τη σχετική πρόοδο που είχε επιτευχθεί στον προηγούμενο υπερ-τρίλογο της 30ής Απριλίου, με το άρθρο για την εφαρμογή των οικολογικών συστημάτων (eco-schemes) στο πλαίσιο του Α’ Πυλώνα να εγείρει διαφωνίες μεταξύ των συννομοθετών, παρά την υποχώρηση που έκανε από τη θέση του το Συμβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να ρίξουν νερό στο κρασί τους, αποδεχόμενοι τη συμβιβαστική πρόταση του Συμβουλίου, για κλιμάκωση του μέτρου σε δύο στάδια (ring-fencing), αν και προτιμούν να κλειδώσει το ποσοστό του 25% από τις άμεσες ενισχύσεις στα οικολογικά συστήματα από το πρώτο έτος εφαρμογής.

Πάντως, ένα νέο ζήτημα που τίθεται στο τραπέζι σχετικά με την Πράσινη Αρχιτεκτονική έρχεται από το Βέλγιο, που ζητά στο πλαίσιο της μετάβασης από την τρέχουσα στη νέα ΚΑΠ να είναι εφικτή η μεταφορά των πολυετών δεσμεύσεων, που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί κατά την τρέχουσα περίοδο, στα οικολογικά συστήματα της νέας προγραμματικής περιόδου.

Κοινωνικές προϋποθέσεις

Σχετικά με την πρόταση «βόμβα» των ευρωβουλευτών για περικοπή των ενισχύσεων σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων στον αγροδιατροφικό τομέα, ο Ντε Κάστρο εκτιμά ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, προκειμένου να επιτευχθεί «ισορροπία μεταξύ της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής διάστασης της ΚΑΠ».

Ο ίδιος αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν τα κράτη-μέλη με επιπλέον διοικητικό φόρτο. Εκτιμά ότι στο πλαίσιο του κλίματος συμβιβασμού που έχει καλλιεργηθεί από όλες τις πλευρές, οι συννομοθέτες θα συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο βάσει του οποίου οι παραβάτες αγρότες να λαμβάνουν «κόκκινη κάρτα», εφόσον διαπιστώνεται εντός ενός κράτους-μέλους η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Τότε, η «ποινή» θα αφορά μείωση κατά 5% των ενισχύσεων στην επόμενη πληρωμή του.

Εσωτερική Σύγκλιση

Σχετικά με την Εσωτερική Σύγκλιση, το χάσμα φαίνεται ότι γεφυρώνεται. Ο κ. Ντε Κάστρο εξηγεί ότι η συμφωνία αναμένεται, τελικά, να κλείσει στο ποσοστό του 85%. Δηλαδή, τα δικαιώματα των αγροτών μέχρι το 2026 να έχουν αξία τουλάχιστον μέχρι το 85% του προβλεπόμενου μέσου μοναδιαίου όρου.

Μικροκαλλιεργητές

Τέλος, όλα δείχνουν ότι το ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων που θα προορίζεται στους μικροκαλλιεργητές θα ανέλθει στο 10%. Ο κ. Ντε Κάστρο εξήγησε ότι το ακριβές ποσοστό θα συμφωνηθεί μέσα στην εβδομάδα, αν και ο ίδιος εκτιμά ότι θα κλείσει στο 10%.

Εξήγησε ότι στο πνεύμα συμβιβασμού, ένα κράτος-μέλος θα έχει την επιλογή να εφαρμόσει είτε το capping είτε την αναδιανεμητική ενίσχυση υπέρ των μικρών καλλιεργητών.