Το «παράδοξο» του Αττικού Αμπελώνα που μπορεί να φέρει την καταστροφή του

Άμεση οικονομική στήριξη, προκειμένου να διατηρηθεί ο Αττικός Αμπελώνας, ζητούν οι αμπελουργοί της περιοχής, καθώς, όπως τόνισε ο Χρήστος Μάρκου, πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) σε πρόσφατη ημερίδα, κινδυνεύει να εξαφανιστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι χαμηλές τιμές των οινοστάφυλων στην Αττική σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας και την πίεση της αστικής ανάπτυξης στις περιοχές πέριξ της Αθήνας δημιουργούν τις συνθήκες για τη διαρκή μείωση των αμπελοοινικών εκτάσεων στην περιφέρεια. Παράλληλα, οι άνθρωποι που τις καλλιεργούν, περίπου 7.340, στην πλειονότητά τους είναι μεγάλοι σε ηλικία, με το 43,3% να βρίσκεται στην ηλικία των 50-67 ετών.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ενώ τυπικά στα χαρτιά οι εκτάσεις του αμπελώνα στην Αττική διαρκώς μειώνονται, την ίδια στιγμή παρουσιάζεται να παράγει διπλάσια ποσότητα κρασιού απ’ ό,τι οινοστάφυλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και να προμηθεύει 193 οινοποιεία, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται εκτός της παραγωγικής ζώνης του νομού. Την ίδια στιγμή, οι αμπελουργοί πληρώνονται 30 λεπτά το κιλό την πρώτη ύλη, ενώ το κρασί φθάνει στους καταναλωτές στα 10 ευρώ το λίτρο χύμα.

Αιτήσεις φύτευσης για μόλις 411 στρέμματα το 2022

Η φθίνουσα πορεία των οινάμπελων φαίνεται από το γεγονός ότι το 2022 υποβλήθηκαν αιτήματα νέων αδειών φύτευσης αμπελώνα στην Αττική μόνο για 411 στρέμματα σε σύνολο άνω των 6.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Δ. Γραμματικός από το τμήμα Αμπέλου και Οίνου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, «από το 2018 έως και το 2021 έχουν αξιοποιηθεί 10.489.000 ευρώ ενωσιακά κονδύλια για επιχειρήσεις οίνου και έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχα προγράμματα 123 επιχειρήσεις.

Στην Αττική, έχουν ενταχθεί επτά επιχειρήσεις μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, με χρηματοδότηση 265.871 ευρώ», τόνισε ο κ. Γραμματικός. «Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα και νέες φυτεύσεις στην Αττική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ευκαιρίες», κατέληξε.

Πρόκειται για το «παράδοξο» του Αττικού Αμπελώνα, το οποίο οφείλεται στην έλλειψη ελέγχων και το οποίο θα οδηγήσει και στην καταστροφή του, σύμφωνα με τον κ. Μάρκου. Όπως τόνισε, με βάση τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, το 2021 είχαμε έκταση οινάμπελων 48.307 στρέμματα, σταφυλική παραγωγή 13.608 τόνους και οινική παραγωγή 22.296 τόνους.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ για τη διάσωση του Αττικού Αμπελώνα, ο κ. Μάρκου πρότεινε, μεταξύ άλλων:

✱ Τη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός σταθερού πλαισίου οικονομικής στήριξης της αμπελουργίας στην Αττική μέσα από τη νέα ΚΑΠ και για δράσεις περιβαλλοντικής – οικολογικής εστίασης.

✱ Την ουσιαστική πάταξη της παράτυπης οινοποίησης σταφυλιών, τα οποία απαγορεύεται να οινοποιηθούν. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να λειτουργήσουν και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ποινές να εφαρμόζονται άμεσα και παραδειγματικά.

✱ Την ένταξη της αμπελουργικής ενασχόλησης στην Αττική στον σχετικό κανονισμό της ΕΕ για τις φθίνουσες αγροτικές περιοχές.

✱ Την ένταξη όλων των επενδυτικών παρεμβάσεων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης του αμπελοοινικού προϊόντος σε ειδική ζώνη κινήτρων του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου.

✱ Την εξάλειψη από όλα τα νομοθετήματα και τις υπουργικές αποφάσεις της πάγιας χρήσης του όρου «εκτός Νομού Αττικής».

✱ Τη θεσμοθέτηση του αφορολόγητου των μεταβιβάσεων των αγροτικών ακινήτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με τη ρήτρα της διατήρησης της χρήσης αυτών.