Παραδοσιακό λευκό τυρί από την Ομάδα Παραγωγών «Γάλα Γαλάτιστας»

Στην παραγωγή, στην τυποποίηση και στην εμπορία ενός παραδοσιακού αιγοπρόβειου τυριού προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Χαλκιδικής, χαράσσοντας μια νέα διαδρομή στην ιστορική πορεία της ίδρυσής του.

Κάνοντας ένα άνοιγμα στη μεταποίηση, αλλά και δράττοντας την ευκαιρία και τη δέσμευση που είχαν από το Μέτρο 9 ως Ομάδα Παραγωγών να εξελίξουν την παραγωγή και να δουν τις δυνατότητες που έχουν στην προώθηση ενός προϊόντος, προχώρησαν στην παραγωγή του συγκεκριμένου λευκού τυριού με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Δώσαμε γάλα στο τυροκομείο και μας το παρασκεύασε, κάναμε μια καλή αρχή και είδαμε πώς κινείται το προϊόν», σχολιάζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και της ΟΠ, Άγγελος Τσιαρτσαφλής.

Κοιλάδα του Ανθεμούντα

Το πλεονέκτημα του προϊόντος είναι ότι ο καταναλωτής γνωρίζει πως προέρχεται από κτηνοτρόφους της ομάδας και από συγκεκριμένη περιοχή, την κοιλάδα του Ανθεμούντα, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες εκτροφές. Οι εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών μονάδων είναι σύγχρονες και ηλεκτροδοτούμενες και τα αιγοπρόβατα ταΐζονται με πλούσια και άριστα σιτηρά.

«Η περιοχή μας είναι ημιορεινή και η χλωρίδα και πανίδα της βοηθά ώστε να γίνει ποιοτικό το προϊόν. Τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής, βόσκουν από άνοιξη έως και φθινόπωρο στην κοιλάδα του Ανθεμούντα κι όλοι εμείς οι κτηνοτρόφοι έχουμε δικά μας στρέμματα που τα διαχειριζόμαστε και καλλιεργούμε τις δικές μας ζωοτροφές. Ξέρουμε, λοιπόν, πώς μεγαλώνουμε τα ζώα μας και τηρούμε όλες τις διαδικασίες για την ευζωία τους», επισημαίνει ο ίδιος.

Όπως αναφέρει, στο εγχείρημα συμμετείχαν πάνω από 35 παραγωγοί-μέλη της ΟΠ Αιγοπρόβειου Γάλακτος «Γάλα Γαλάτιστας». Δόθηκαν 4-5 τόνοι γάλακτος και δημιουργήθηκε αιγοπρόβειο τυρί από ένα συνοικιακό τυροκομείο. «Είναι τυρί παραδοσιακό, όχι όμως φέτα, γιατί η φέτα απαιτούσε άλλες χρονοβόρες προδιαγραφές και δεν προλαβαίναμε, ωστόσο δεν έχει κάποια ουσιαστική διαφορά. Το προϊόν πήγε καλά και τώρα με τη νέα γαλακτοκομική περίοδο θα δούμε τι συμβάσεις θα κάνουμε με τα τυροκομεία που έπαιρναν την πλειονότητα του γάλακτος και θα υπολογίσουμε μια ποσότητα, περίπου έναν τόνο, για να βγάλουμε εκ νέου το τυρί μας» καταλήγει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Διάθεση προϊόντος

Η διάθεση του αιγοπρόβειου γίνεται στα τοπικά καταστήματα της Γαλάτιστας και η τιμή του είναι στα 5 με 6 ευρώ τα 300 γρ. Για τα επόμενα βήματα και σχέδια υπάρχουν σκέψεις για την προώθηση του αιγοπρόβειου τυριού, αλλά και άλλων προϊόντων του συνεταιρισμού και της Χαλκιδικής, όπως ελαιόλαδο, μέλι κ.ά., μέσω ενός καταστήματος στην ανακαινισμένη ιστορική αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, ή ακόμη και συνεργασία για την είσοδο του τυριού σε άλλα καταστήματα στην Ελλάδα.

Η ομάδα

Η ΟΠ Γαλάτιστας, με συνολικά 50 μέλη, παράγει και εμπορεύεται το γάλα της σε διάφορες γαλακτοβιομηχανίες. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2018 με κύριο σκοπό να αντιμετωπίσουν από κοινού τις δυσκολίες στον κλάδο της γεωργοκτηνοτροφίας. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως στο σύνολό της, η κτηνοτροφία της Γαλάτιστας αριθμεί περίπου 35.000 αιγοπρόβατα, τη μεγαλύτερη στη Χαλκιδική και κατ’ επέκταση από τις μεγαλύτερες σε αριθμό στην Ελλάδα. Πολλές κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.