Παραδοσιακός σαρακατσάνικος οικισμός στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ενέκρινε την πρόταση του Συλλόγου Σαρακατσάνων Έβρου να τους παραχωρηθεί συγκεκριμένος χώρος προς χρήση στον Άβαντα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν παραδοσιακό σαρακατσάνικο οικισμό.

Ο οικισμός, όπως αναφέρουν στην πρότασή τους, θα αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό χώρο, μουσειακού χαρακτήρα, αλλά και φιλοξενίας εκδηλώσεων αναβίωσης σαρακατσάνικων εθίμων με τη συμμετοχή συλλόγων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες. «Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Έβρου έχει μακροχρόνια ιστορική δράση στον τόπο μας. Είναι ένα πολύ ενεργό κύτταρο της κοινωνίας και το αποδεικνύει με τις ιδέες και τις δραστηριότητές του. Ζήτησαν για χρήση από τον δήμο τη συγκεκριμένη περιοχή ώστε να δημιουργήσουν έναν οικισμό όμοιο με εκείνον που διατηρούσαν μέχρι πρότινος στη Λεπτοκαρυά, καθώς οι καιρικές συνθήκες, λόγω του υψομέτρου, δυσκόλευαν τη συντήρησή του. Κατεβαίνουν πιο κάτω για να ξαναστήσουν τον πάλαι ποτέ πανέμορφο χώρο τους και να τον εμπλουτίσουν με τις εκδηλώσεις που σχεδιάζουν», περιγράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Κολιός.

Τονίζει ότι η επαναδημιουργία του παραδοσιακού οικισμού θα είναι μια άρτια αναπαράσταση της ζωής των παλιών Σαρακατσαναίων με τα χειμαδιά και τα κοπάδια.