Παραγωγή ζαχαροκάλαμου: Αύξηση 8% στην απόδοση μέσω του διαδικτύου των πραγμάτων

Με την παραγωγή ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία να ανέρχεται σε 769 εκατ. τόνους ετησίως και το 1/3 του κόστους αυτού να προέρχεται από τη συγκομιδή και τη μεταφορά, αναζητήθηκαν μέθοδοι, οι οποίες θα μείωναν το κόστος χωρίς να επηρεάσουν τις αποδόσεις.

Η εταιρεία τεχνολογίας Bevap, που δραστηριοποιείται στη Βραζιλία, εφάρμοσε σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και διαδικτύου των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί 8% αύξηση της απόδοσης που αντιπροσωπεύει περίπου 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα FutureFarming.

Η εταιρεία κατανόησε ότι θα μπορούσε να μειώσει το κόστος, βελτιστοποιώντας τη συγκομιδή, μέσω των τεχνολογιών. Με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, οι αγρότες είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες που μείωναν τον χρόνο συγκομιδής, αλλά και να ελέγξουν όλες τις διαδικασίες παραγωγής μέσω δεδομένων που έδιναν ακριβή στοιχεία για τις συνθήκες της καλλιέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσαν να εφαρμόσουν την κατάλληλη ποσότητα αγροεφοδίων τη στιγμή που χρειαζόταν. Τέλος, ειδικοί υπολογιστές σε κάθε φορτηγό εντόπιζαν μέσω αισθητήρων την κατάσταση των προϊόντων, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες κατά τη μεταφορά.

Με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου των πραγμάτων κατά τη διαδικασία της παραγωγής, της συγκομιδής και της μεταφοράς, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι για τη βέλτιστη εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση, η καθοδήγηση στη χρήση τους, καθώς και η συνεργασία.