Παραγωγική χρονιά για το ρόδι Ερμιόνης

Το γνωστό ρόδι Ερμιόνης αναμένεται να φθάσει στους καταναλωτές τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς η συγκομιδή έχει αρχίσει και η εικόνα είναι θετική.

«Η φετινή χρονιά είναι πολύ καλύτερη από την περασμένη και περιμένουμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τη συγκομιδή έως το τέλος Νοεμβρίου», τονίζει ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κόντος. Όπως ο ίδιος προσθέτει «σε ό,τι αφορά τις τιμές, που την περασμένη χρονιά έφτασαν για τα καλά ρόδια μέχρι και 1,20 ευρώ, φέτος οι προσδοκίες μας είναι μεγαλύτερες. Η αγορά όμως είναι αυτή που θα κρίνει τελικά».

Ο ίδιος, ως παραγωγός βιολογικών προϊόντων, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών προϊόντων στις τιμές. «Οι εξαγωγές γίνονται αποσπασματικά από ιδιώτες χωρίς να παρεμβαίνει ο συνεταιρισμός».

Σε ό,τι αφορά τη χυμοποίηση, υπάρχει ζήτηση, αφού ο χυμός που έχει το ρόδι της Ερμιόνης έχει γλυκιά γεύση. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές είναι χαμηλές. Την περασμένη χρονιά είχαν διαμορφωθεί στα 50 λεπτά.

Από την πλευρά του, ο παραγωγός Παντελής Κολυμπάδης συμπληρώνει πως το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει πλέον στα ύψη και υπάρχει έντονος προβληματισμός. Όσον αφορά τη μεταποίηση, τονίζει ότι «συνεχίζει την πορεία της, αντιμετωπίζοντας την πίεση των αγορών λόγω οικονομικών συγκυριών».