Παραμένει σφιχτό το εμπόριο με το ελληνικό ελαιόλαδο

To μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης δεν έχει αλλάξει ακόμα το κλίμα στην αγορά

των Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Αργυρίου – επιμέλεια Γιάννης Τσατσάκης

Με προσφορές που ελήφθησαν μόνο από την Ισπανία και τιμές που χαρακτηρίστηκαν «ιδιαίτερα υψηλές» έκλεισε η πρώτη περίοδος προσφορών του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που ενεργοποίησε η ΕΕ.

Οι προσφορές που εγκρίθηκαν για ενίσχυση αφορούν μικρές ποσότητες που ανέρχονται στους 3.650 τόνους ελαιολάδου και μόνο για τις κατηγορίες παρθένου και βιομηχανικού, οι οποίες αναμένεται να στηριχθούν με έως και 0,83 ευρώ/τόνο/ημέρα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ωστόσο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, φαίνεται ότι το μέτρο ακόμη να αποδώσει τα προσδοκώμενα, αφού η ζήτηση παραμένει περιορισμένη και οι τιμές για τον παραγωγό παραμένουν χαμηλές. «Κινήσεις υπάρχουν, όχι όμως τέτοιες που να δίνουν ώθηση και να δημιουργούν μια αισιοδοξία στην αγορά», σχολιάζει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο παραγωγός και ελαιοτριβέας Δημήτρης Πολυμενάκος, προσθέτοντας βέβαια ότι, δεδομένου ότι «η αγορά είναι ψυχολογία, αν το μέτρο δεν είχε ενεργοποιηθεί, πιθανώς να οδηγούμασταν σε ναυάγιο».

Κι ενώ τα περσινά αποθέματα και οι καλές φετινές παραγωγές καθορίζουν, όπως φαίνεται, τη συμπεριφορά των αγορών, η λιανική δεν δείχνει την απαιτούμενη κινητικότητα ως προς την κατανάλωση του προϊόντος, επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου.

Ένα ευρώ κάτω από πέρυσι

Οι τιμές για την εγχώρια παραγωγή των έξτρα παρθένων, αυτή την περίοδο, κυμαίνονται στη Λακωνία μεταξύ των 2,60 και 2,80 ευρώ/κιλό, χαμηλότερες των περσινών κατά 0,80-1 ευρώ, χωρίς η περιοχή να έχει τα προβλήματα της περσινής χρονιάς. Αντίστοιχα, στη γειτονική Μεσσηνία είναι μειωμένες κατά 1 ευρώ από πέρυσι, στα 2,30-2,50 ευρώ, πτώση που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, δεδομένης της καλής ποιότητας της περιοχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παμμεσηνιακού Συλλόγου Ελαιοτριβείων, Γιάννη Ηλιάδη.

Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου και πρόεδρος του Συνδέσμου Πυρηνελαιουργών, Μανώλης Γιαννούλης, με «τις τιμές να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ψαλίδα στο ελαιόλαδο ανοίγει από το 1,5 ευρώ/κιλό για τα λάδια που έχουν προβλήματα και εκτείνεται έως τα 3,5 ευρώ για μία ισχνή ποσότητα πολύ καλών λαδιών, αφήνοντας δυσαρεστημένους τόσο τους παραγωγούς όσο και τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας.

Στο νησί της Κρήτης, όπου η φετινή χρονιά έχει διαμορφώσει εντελώς διαφορετικές συνθήκες, η ελαιοκομική περίοδος εξελίσσεται με μεγάλες δυσκολίες. Τα προβλήματα που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων τριών μηνών, την επέλαση του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών, έφερε ελαιόλαδα που σε μεγάλο ποσοστό κινούνται στις κατηγορίες του παρθένου και του βιομηχανικού, με τις οξύτητες να υπερβαίνουν το 1,5 οξέο.

Οι τιμές για το βιομηχανικό ελαιόλαδο του νησιού είναι στο 1,30 ευρώ/κιλό, τιμή που είναι σίγουρα ασύμφορη για τους παραγωγούς, ενώ δεν μπορεί να σχολιαστεί από τη στιγμή που δεν υπήρχε αντίστοιχο προηγούμενο, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρων Χιλεντζάκης.

Στο πυρηνέλαιο δεν βγαίνουν oύτε τα μεταφορικά

Από τη δίνη των χαμηλών τιμών δεν εξαιρούνται ούτε τα πυρηνέλαια, με τους παραγωγούς να καλύπτουν μετά βίας τα μεταφορικά τους έξοδα. «Στα ελαιοτριβεία τα δικαιώματα ανέβηκαν φτάνοντας έως και το 13% για να καλύψουν τη διαφορά από την πτώση της τιμής», ανέφερε ο ιδιοκτήτης πυρηνελαιουργείου Μάριος Κουφάκης από το Ναύπλιο.

Η τιμή του πυρηνελαίου έφτασε τα 0,50 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι ήταν στο 1 ευρώ και πρόπερσι στο 1,5 επισημαίνει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, η τιμή του πυρήνα από τα 10 ευρώ/τόνο της περσινής χρονιάς, φέτος ξεκινά από τα 5 ευρώ/τόνο. «Το πυρηνέλαιο έχει γίνει πιο φθηνό κι από το νερό, αφού το ακατέργαστο ανέρχεται στα 0,55 ευρώ/κιλό και το έτοιμο στο 1 ευρώ, με τον κλάδο να διαγράφει το κεφάλαιο-κερδοφορία από τη φετινή χρονιά και να περιμένει την επόμενη», σχολίασε ο ίδιος.