Παραμένει στις ράγες το τρένο της ανάπτυξης των βιολογικών και στην Ιταλία
Με τον Βορρά να κερδίζει έδαφος έναντι του καλλιεργητικά «παραδοσιακού» Νότου, αυξήθηκε και άλλο ο βιολογικός ελαιώνας των Ιταλών. Όπως αναδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία του Ινστιτούτου Υπηρεσιών για τη Γεωργία και την Αγορά Τροφίμων, Ismea, οι εκτάσεις βιολογικών ελαιώνων της γειτονικής χώρας αυξήθηκαν κατά 2,2% το 2023, προσεγγίζοντας πλέον τα σχεδόν 2,8 εκατ. στρέμματα, ενώ ακόμη 640.000 στρέμματα εντάσσονται στο στάδιο της μετατροπής. Συνολικά, η καλλιέργεια υπό βιολογική διαχείριση έχει κερδίσει σημαντικά έδαφος κατά την τελευταία δεκαετία, καταγράφοντας αύξηση εκτάσεων κατά 65% σε αυτή την περίοδο.
Κι ενώ ο ιταλικός Νότος παραμένει ιστορικά περιοχή αφιερωμένη στη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Απουλίας, που βρίσκεται εκεί, κατέγραψε μείωση κατά 20.000 στρέμματα. Παρ’ όλα αυτά, κεντρικές και βορειότερες περιοχές στη χώρα παρουσιάζουν αυξήσεις, όπως επισημαίνει το Olive oil times.
Βέβαια, το ποσοστό της αύξησης στην ελαιοκαλλιέργεια κινείται ελαφρώς χαμηλότερα από εκείνο των συνολικών αγροτικών εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική μέθοδο (οι οποίες και αυξήθηκαν κατά 4,5%), σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea. Όπως υπογραμμίζει το ινστιτούτο, οι τελευταίες αυξήσεις φέρνουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην κατηγορία κοντά στο 20%, ποσοστό που πλησιάζει τον ευρωπαϊκό στόχο του 25% επί του συνόλου.
Το 2023 ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, υπενθυμίζει, μιλώντας για τα προγράμματα στήριξης των αγροτών και βελτίωσης της παραγωγικότητας, στο πλαίσιο μίας κρίσιμης ΚΑΠ για τη μετάβαση στη βιολογική γεωργία. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι πρόκειται για ένα έτος αυξημένων δυσκολιών ευρύτερα για τον αγροτικό τομέα στην Ιταλία, καθώς, παράλληλα με τη διοικητική πολυπλοκότητα της νέας ΚΑΠ, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, αλλά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που συχνά αναπτύσσονταν δυσκόλεψαν περαιτέρω τους παραγωγούς.
Παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται, τα στοιχεία του Ismea αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τομέα, σχολιάζει εκπρόσωπος της FederBIO, οργάνωσης Ιταλών βιοκαλλιεργητών. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι εταιρείες τροφίμων που λειτουργούν υπό το βιολογικό πρότυπο αυξήθηκαν κατά 1,8% και, μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές αφορούν βιολογικά αγροκτήματα. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις βιολογικών τροφίμων, αυτές το 2023 έφτασαν έναν συνολικό κύκλο εργασιών της τάξεως των 3,8 δισ. ευρώ, κυρίως, όμως, λόγω υψηλότερων τιμών και όχι λόγω αύξησης των όγκων πωλήσεων.