Παρανάλωμα του πυρός για ακόμη μία χρονιά ελιές, αμπέλια, μελίσσια και ζώα

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αποζημιώσει επαγγελματίες και μη αγρότες και για το προηγούμενο καλοκαίρι

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρίσκονται ήδη στα σημεία όπου σημειώθηκαν οι πυρκαγιές, προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές σε γεωργία και κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην Πεντέλη έχουν καεί κυρίως ελιές και κάποια αμπέλια. Ζημιές έχουν υποστεί και οι μελισσοκόμοι, το μέγεθος των οποίων ακόμα δεν έχει καταγραφεί.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα κλιμάκια του Οργανισμού θα πραγματοποιήσουν τις καταγραφές, αλλά οι όποιες αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέσω του μηχανισμού της Κρατικής Αρωγής (Γενική Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων και Αρωγής του υπουργείου Οικονομικών).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για τις πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού οι πληγέντες έχουν λάβει προκαταβολή 50 ευρώ ανά δέντρο για τις ελιές και 33,4 ευρώ για τα υπόλοιπα δέντρα, εφόσον είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης την προηγούμενη εβδομάδα, θα λάβουν το μισό της αποζημίωσης, ωστόσο δεν έχουν δει ακόμα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Για να προχωρήσει η διαδικασία, αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Στο μεταξύ, στο Ρέθυμνο, η μεγάλη πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών κατέκαψε εκτάσεις περίπου 40.000 στρεμμάτων από τις οποίες πολλές ήταν χορτολιβαδικές, ωστόσο περιελάμβαναν και καλλιέργειες (αμπέλια, ελιές) και ζώα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντοπούλου, «ο ΕΛΓΑ, σε συνέχεια και της έκτακτης χρηματοδότησης από το υπουργείο Οικονομικών, θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του».

Όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις-επιχειρήσεις, θα ενεργοποιηθεί το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής για τις πληττόμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις από την Κρατική Αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ.

Τι προβλέπεται

Στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες για τους πληγέντες στην Αττική και σε άλλες περιοχές που έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προβλέπονται τα εξής:

✱ Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

✱ Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες 600 ευρώ ανά νοικοκυριό και έως 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής. Για άτομα που υπέστησαν αναπηρία προβλέπεται ποσό 4.500 ευρώ.

✱ Στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση κτηρίων, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για κτήριο έως 150 τετραγωνικά. Προβλεπόμενη προκαταβολή έως 14.000 ευρώ.

✱ Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν.

✱ Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

✱ Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

✱ Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

✱ Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης.

✱ Φιλοξενία των πυρόπληκτων της Αττικής σε ξενοδοχειακές μονάδες.

✱ Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ για την κάλυψη των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών έχει ήδη πραγματοποιήσει αυτοψίες σε 30 κτήρια στους πληγέντες δήμους Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη-Γέρακας, Ανθούσα). Από αυτά, 19 αφορούν κατοικίες, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), οκτώ προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και επτά επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί πέντε επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ένας είναι κατάλληλος για χρήση, ένας προσωρινά ακατάλληλος και τρεις επικίνδυνοι για χρήση, οι οποίοι θα επανελεγχθούν. Ακόμη, ελέγχθηκαν δύο αποθήκες, εκ των οποίων η μία κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και μία επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.