Παράταση στην κυκλοφορία της γλυφοσάτης προτείνει η Ε.Ε.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου απαντά για τη χρήση της glyphosate

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες όσον αφορά την ανανέωση της άδειας εμπορικής κυκλοφορίας στην ΕΕ της γλυφοσάτης, ενός από τα πλέον διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα για γεωργική χρήση, ανακοίνωσε την Τετάρτη 1/6 ότι θα προτείνει στα κράτη μέλη να παρατείνουν για 12 έως 18 μήνες την ισχύουσα άδεια εμπορικής διάθεσής της, ώστε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να λάβει νέα επιστημονικά δεδομένα.

Την πρόθεση της Επιτροπής να δώσει παράταση είχε αποκαλύψει η «ΥΧ».
Πηγή από τις Βρυξέλλες είχε αναφέρει στην εφημερίδα ότι επέκταση της ισχύουσας άδειας για ένα σύντομο διάστημα, θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να σταθμίσουν τις επιπτώσεις μετά και από την δημοσίευση της αξιολόγησης που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Αρχή Χημικών (ECHA).

Πράγματι, την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βίτενις Αντριουκάιτις εξήγησε ότι η Κομισιόν θα εισηγηθεί σε οδηγία της να «παραταθεί η σημερινή άδεια» έως ότου να υπάρξει «γνωμοδότηση από τον ECHA», τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ταξινόμηση των διαφόρων χημικών ουσιών στην ΕΕ κι ο οποίος αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια μελέτη για τη γλυφοσάτη το 2017.

Η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβληθεί στα κράτη μέλη στο συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών στις Βρυξέλλες την 6η Ιουνίου. Η τρέχουσα άδεια εμπορικής διάθεσης του ζιζανιοκτόνου αυτού λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: 48 ευρωβουλευτές θετικοί στην ανίχνευση της Glyphosate