Παράθυρο να ανέβουν αρκετά πάνω από τα 50 λεπτά αφήνουν στον ηλίανθο οι επιχειρήσεις

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Τσατσάκη

Τα συμβόλαια του ηλίανθου που προτείνονται αυτό το διάστημα από τις βιομηχανίες εξακολουθούν να έχουν ως τιμή βάσης τα 50 λεπτά/κιλό, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλγουν τους παραγωγούς. «Στόχος μας, όπως έχουμε πει επανειλημμένα, είναι να ανέβουμε πάνω από τα 60 λεπτά», δηλώνει ο Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμότειχου, Αξιώτης Καμπρούδης, σημειώνει στην «ΥΧ» ότι η τιμή πρέπει να ανέβει, καθώς δεν βγαίνουν τα έξοδα. «Στην περιοχή δεν έχουμε αρδευτικό για να πετύχουμε υψηλές αποδόσεις. Πρόκειται για ξηρικά χωράφια, με μέση παραγωγή 170 κιλών το στρέμμα. Δεν υπάρχουν υποδομές άρδευσης. Επιπλέον, δεν έγιναν αναδασμοί και είναι μικρά αγροτεμάχια», περιγράφει.

Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι «οι παραγωγοί πρέπει να προχωρήσουν σε συμβάσεις για να κατοχυρώσουν έστω αυτή την τιμή και να διασφαλίσουν την παράδοση του προϊόντος τους», εξηγεί, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά απρόβλεπτη. Σημειώνει επίσης ότι ακόμα ένας λόγος που η διαδικασία της υπογραφής των συμβολαίων έχει πάει πίσω είναι οι καθυστερήσεις στις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Στρεμματικό μπόνους από Πέττα

Ο Αναστάσιος Πεφτίνας, παραγωγός από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, αύξησε φέτος τα στρέμματά του και προσδοκά η τιμή να ανέβει πάνω από τα 50 λεπτά, ώστε να ισοφαρίσει τα έξοδα. «Ακούγεται ότι ο Πέττας θα δώσει 8 ευρώ επιπλέον ανά στρέμμα για παράδοση μέχρι 200 κιλά, για 300 κιλά 12 ευρώ το στρέμμα και για 400 κιλά έως και 24 ευρώ το στρέμμα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι για να βγει ένα εύλογο κέρδος, θα πρέπει οι αποδόσεις να ξεπεράσουν τα 300 κιλά.

Στην περιοχή του οι παραγωγοί καλλιεργούν σε ξηρικά και ποτιστικά χωράφια και, όπως υπογραμμίζει, παρά το υψηλό κόστος, προσέχουν την καλλιέργεια, ενδεχομένως με κάποια… φειδώ στο λίπασμα. «Δεν συμφέρει να χάσουμε σε αποδόσεις για να εξοικονομήσουμε 20 ευρώ. Προσωπικά, δεν το ρισκάρω», τονίζει.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, σχολιάζοντας και τις «κρούσεις» που δέχονται οι παραγωγοί από τη Βουλγαρία, εκτιμούν ότι εφόσον υπάρξει σοβαρός αγοραστής, ο οποίος θα προσφέρει, για παράδειγμα, τιμές της τάξης των 60 ή και των 70 λεπτών/κιλό, οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλοντας και μη θα ακολουθήσουν.

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε τα χρήματά μας, δεδομένου ότι έχουμε ήδη πληρώσει κάμποσα εκατομμύρια ευρώ για προκαταβολές και εφόδια», δηλώνει στην «ΥΧ», επικεφαλής μεγάλης μονάδας βιοντίζελ. «Το αν βέβαια η παραγωγή που θα έρθει συμφέρει με αυτές τις τιμές να γίνει βιοντίζελ ή να κατευθυνθεί αλλού είναι ένα διαφορετικό ζήτημα», προσθέτει με νόημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή που δίνεται αυτό το διάστημα από τα διυλιστήρια ανέρχεται σε 1.600 ευρώ/χιλιόλιτρο, «αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από τα σχεδόν 2.000 ευρώ στα οποία βρίσκουν αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις λάδια στην αγορά». Ορισμένα εργοστάσια, ωστόσο, έχουν έχουν ήδη σταματήσει τις παραδόσεις από τον Μάιο και ακόμα περισσότερα είναι αυτά τα οποία δεν θα παραδώσουν τον τρέχοντα μήνα.

Χτύπησε ο περονόσπορος τον Έβρο

Στο μεταξύ, στον Έβρο, έναν επιπλέον πονοκέφαλο για τους παραγωγούς συνιστά η εμφάνιση του περονόσπορου. «Δεν οφείλεται στον σπόρο, αλλά στο έδαφος που έχει την ασθένεια, με αποτέλεσμα οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες υγρασίας να δημιουργούν πρόβλημα στο φυτό», λέει ο κ. Καμπρούδης. Στην Ορεστιάδα, εμφανίστηκε περονόσπορος σε χωράφια που πέρυσι καλλιεργήθηκαν σιτηρά.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στα φυτρώματα, με αποτέλεσμα όπου το χωράφι ήταν υγρό να δημιουργηθεί περονόσπορος, σε όλα τα υβρίδια. Όπου το ποσοστό είναι μεγάλο, πάνω από 30%-35%, γίνονται επανασπορές», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Κουμπρίδης, συμπληρώνοντας ότι ένα ποσοστό 10%-15% από τα χωράφια που προσβλήθηκαν τελικά δεν καλλιεργήθηκε.