Παράθυρο για περισσότερο κριθάρι αφήνει για φέτος η Αθηναϊκή

Με αυξήσεις 6% στις τιμές των συμβολαίων απάντησε η εταιρεία στη διεθνή ανοδική τάση

Αύξηση 6% σε σχέση με τις τιμές που προβλέπονταν στα συμβόλαια έδωσε το 2021 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στους καλλιεργητές κριθαριού που συνεργάστηκαν μαζί της στο πλαίσιο του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας, αναγνωρίζοντας, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, ότι «όσο ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές, υπάρχουν προσδοκίες από την πλευρά των παραγωγών».

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης, ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι η περσινή σεζόν ήταν «μόλις η δεύτερη, στα 13 χρόνια που εφαρμόζουμε τη συμβολαιακή, στην οποία η τιμή που δώσαμε ήταν χαμηλότερη από αυτήν της αγοράς», συμπληρώνοντας ότι «οι τιμές που έλαβαν οι παραγωγοί το 2020 και το 2019 ήταν υψηλότερες από εκείνες της αγοράς».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτοί που αθέτησαν τα συμβόλαιά τους προκειμένου να επωφεληθούν από την αύξηση των τιμών στο κτηνοτροφικό κριθάρι δεν ήταν πολλοί, και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με το «πέναλτι πενταετίας». Για το 2022, και καθώς η εταιρεία αναμένει ανάπτυξη, είναι πιθανό να αναζητηθούν επιπλέον ποσότητες κριθαριού.

Ο κ. Δανιηλίδης ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται αυξήσεις στο ράφι, εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών, η οποία ωστόσο δεν θα είναι ίδια για όλα τα προϊόντα της εταιρείας. Όπως ανέφερε, τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία πραγματοποίησε αυξήσεις τιμών της τάξης του 1,5% και έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάποια ανατίμηση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε ανατιμήσεις» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η βιωσιμότητα, την οποία πρεσβεύουμε, πρέπει πριν από όλα να βασίζεται στη δική μας οικονομική βιωσιμότητα».

Η ελληνική αγορά έκανε τη διαφορά

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, ο κλάδος της ζυθοποιίας είχε ικανοποιητικές επιδόσεις το 2021. Όπως υπογράμμισε, «καταφέραμε να τα βγάλουμε πέρα με το ξαφνικό άνοιγμα της Horeca τον Μάιο. Υπήρξε τεράστια πίεση και πολλοί άνθρωποι δούλεψαν πολύ σκληρά».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τη διαφορά στη ζήτηση δεν την έκανε ο τουρισμός, αλλά οι Έλληνες καταναλωτές, σε συνδυασμό με το ζεστό καλοκαίρι. Στην αγορά υπάρχει αυτήν τη στιγμή ισχυρή τάση ανάπτυξης της κατηγορίας των προϊόντων χωρίς αλκοόλ η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πριν από λίγα χρόνια ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη». Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας θα συνεχιστεί, ωστόσο το 2020 σημειώθηκε επιβράδυνση, λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ενώ το επενδυτικό πλάνο για την τριετία 2019-2021 ήταν 43 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι τελικά θα καταλήξει περίπου στα 38 εκατ. ευρώ. Δεδομένων των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί (η μητρική Ηeineken έχει ανακοινώσει ότι έως το 2030 το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα θα είναι μηδενικό), μεγάλη πρόκληση αποτελεί για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η αντιμετώπιση του ενεργειακού θέματος.

Στο πλαίσιο του σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιεί, πέτυχε, μεταξύ άλλων, να πιστοποιήσει το 2020 το 35% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας κριθαριού, ως προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής.

Επιπλέον, μείωσε τις αναλήψεις νερού, αλλά και τις απορρίψεις, κατά 21% και 23% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019, ενώ παράλληλα «τρέχει» το Πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο», το οποίο προωθεί στην πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη, προτείνοντας λύσεις για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.

Πέραν αυτών, εστιάζει στην κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης, ενώ το 93% των φιαλών που εμπορεύεται είναι επιστρεφόμενες. Επιπλέον, μειώνει σταθερά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω της βελτιστοποίησης των πρακτικών φόρτωσης και δρομολογίων, με αποτέλεσμα το 2020 να έχει επιτευχθεί μείωση κατά 17%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία αναβαθμίζει τα φορτηγά της με μετατροπή των κινητήρων, ώστε να καταναλώνουν συνδυαστικά 20% LPG και 80% πετρέλαιο, ενώ γίνεται και χρήση ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές άνθρακα.

Τέλος, εδώ και μία δεκαετία χρησιμοποιεί «πράσινα» ψυγεία και ψύκτες βαρελίσιας μπύρας, επιτυγχάνοντας έως και 35% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά.