Παρέμβαση στο ακτινίδιο με ηχηρές συνεργασίες από τη ΣΕΚΕ

Σε νέες ποικιλίες, αλλά και αποθηκευτικούς χώρους, επενδύει η συνεταιριστική οργάνωση

Τον δρόμο για την εξαγωγή επώνυμου ξανθιώτικου ακτινιδίου στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, αλλά και για τη δημιουργία στον νομό ενός ισχυρού πυρήνα παραγωγών, με τους οποίους θα δομηθούν συνεργασίες σε μακροπρόθεσμη βάση, ανοίγει η στρατηγική συμφωνία που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η ΣΕΚΕ.

Τόσο η ισπανική Comercialization de frutas, όσο και και ο Ιταλός επιχειρηματίας Ζέολι Μικελίνο, που εισήλθαν με μετοχικά μερίδια στην Grecials Fruits, θυγατρική της ΣΕΚΕ, αποτελούν δύο από τα πλέον γνωστά ονόματα στην ευρωπαϊκή αγορά ακτινιδίων. Η πρώτη ελέγχεται από τον Χούλιο Θέσαρ Αμπάρκα Κουέβας και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους προμηθευτές των ισπανικών σούπερ μάρκετ.

Διαθέτει ιδιόκτητες καλλιέργειες και εγκαταστάσεις στην Ισπανία, ωστόσο προμηθεύεται σημαντικές ποσότητες και από τη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο Ζέολι Μικελίνο αποτελεί κομμάτι ενός μεγάλου δικτύου παραγωγών-προμηθευτών με την επωνυμία Zeoli, που καλλιεργούν ακτινίδια σε χιλιάδες ιδιόκτητα στρέμματα στην Ιταλία. Το γκρουπ διαθέτει επίσης δικά του ψυγεία, αλλά και μεταποιητικές εγκαταστάσεις, ενώ, πέραν της ιταλικής αγοράς, έχει σημαντική παρουσία μέσω εξαγωγών, τόσο στην ΕΕ, όσο και στις ΗΠΑ.

«Προφανώς, με τη συμφωνία αυτή ανοίγουν νέες εξαγωγικές προοπτικές για το ακτινίδιο της περιοχής μας», δηλώνει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι προοπτικές δεν αφορούν μόνο το τονάζ, αλλά και την υπεραξία του προϊόντος: «Πλέον, ανοίγει η κουβέντα τα ακτινίδια να εξάγονται με το δικό μας brand name, δηλαδή με τη φίρμα Grecials Fruits», υπογραμμίζει.

Η θυγατρική της ΣΕΚΕ προμηθεύεται εδώ και δύο χρόνια ακτινίδια από τον Νομό Ξάνθης, όπου η παραγωγή σε ετήσια βάση διαμορφώνεται σε περίπου 20.000 τόνους. «Στόχος μας στο άμεσο μέλλον είναι να απορροφούμε και να εμπορευόμαστε ένα σημαντικό μερίδιο αυτών των ποσοτήτων», εξηγεί ο κ. Κοντός. Αυτήν τη στιγμή, η εταιρεία συνεργάζεται με 20 αγρότες που της παρέχουν αθροιστικά περί τους 1.000 τόνους ετησίως. «Πρόκειται για μια ομάδα νέων παραγωγών που μας εμπιστεύτηκαν από την αρχή. Εμείς τους υποστηρίξαμε, μέσω της γεωπονικής μας υπηρεσίας. Παράλληλα, μέσω των γρήγορων πληρωμών, αλλά και της σωστής και δίκαιης αξιολόγησης της ποιότητας, καταφέραμε να καλλιεργήσουμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης», προσθέτει.

Η ΣΕΚΕ φιλοδοξεί να χτίσει πάνω σε αυτήν τη «μαγιά» παραγωγών, δημιουργώντας μια μεγαλύτερη ομάδα, η οποία θα συνεργάζεται μαζί της σε σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση. «Ο στόχος είναι να παρακολουθούμε την καλλιέργεια από την αρχή μέχρι τη συγκομιδή. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των συνεργαζόμενων παραγωγών, παρέχοντας εφόδια, εργατικά χέρια και ό,τι άλλο χρειαστούν, μαζί με τη διασφάλιση ότι θα απορροφηθεί το προϊόν τους».

Με άξονα αυτήν τη συνεργασία, η ΣΕΚΕ έχει καταρτίσει ένα επενδυτικό πλάνο, ο πρώτος σταθμός του οποίου αφορά την πρωτογενή παραγωγή. Όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, «από τις αρχές της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει η καλλιέργεια νέων, κυρίως κίτρινων ποικιλιών ακτινιδίων, σε μια έκταση 150 στρεμμάτων, πάντα με την υποστήριξη των γεωπονικών μας υπηρεσιών».

Το επόμενο βήμα, προσθέτει, «θα είναι είναι να αποκτήσουμε τους δικούς μας αποθηκευτικούς χώρους, ψυγεία και διαλογητήρια, κάτι που θα μας δώσει τη δυνατότητα να απορροφήσουμε μεγαλύτερες ποσότητες και να διαχειριστούμε με καλύτερους όρους τα προϊόντα αυτά».

Επέκταση στα τρόφιμα, είσοδος στα σιτηρά

Οι πρωτοβουλίες στο ακτινίδιο εντάσσονται στη στρατηγική μετασχηματισμού της ΣΕΚΕ σε εταιρεία τροφίμων, με παρέμβαση και παρουσία σε μια μεγάλη γκάμα προϊοντικών κατηγοριών. «Ήδη, εμφιαλώνουμε ελαιόλαδο, ενώ αγοράζουμε και τυποποιούμε επίσης μέλι, ελιές, αλλά και χυμό ροδιού, με το εμπορικό σήμα της Grecials», εξηγεί ο κ. Κοντός.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, φέτος, η συνεταιριστική οργάνωση αποφάσισε να εισέλθει και στη διαχείριση των δημητριακών, απορροφώντας πιλοτικά, σε συνεργασία με την ΕΑΣ Ξάνθης, κάποιες ποσότητες καλαμποκιού και σκληρού και μαλακού σιταριού. «Σίγουρα είναι ένα καινούργιο πεδίο για εμάς, για αυτό και κινηθήκαμε σχετικά συντηρητικά. Του χρόνου, όμως, στοχεύουμε να διευρύνουμε και αυτήν τη δραστηριότητα. Ως ΣΕΚΕ, άλλωστε, έχουμε μπει πλέον σε μια διαφορετική λογική, στοχεύοντας να διαχειριζόμαστε και να δίνουμε υπεραξία σε ό,τι προϊόν παράγει ο τόπος μας», καταλήγει ο γενικός διευθυντής της.