Παρέμβαση του Δήμου Παγγαίου για μείωση του ενεργειακού κόστους των αντλιοστασίων

Μέσα από τρεις παρεμβάσεις, ο Δήμος Παγγαίου και η ΔΕΥΑΑ στοχεύουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των αντλιοστασίων σε ποσοστό περίπου 30%. «Γίνονται οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο ενεργειακής κρίσης που είναι ιδιαίτερα υψηλό το κόστος.

Επιβάλλεται ορθολογικότερη χρήση των αντλιοστασίων και γενικότερα των υδάτινων πόρων, έτσι ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη, αλλά και να παρακολουθούνται οι διαρροές», μεταφέρει ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι τα αντλιοστάσια λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Οι παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2.910.000 ευρώ, είναι οι εξής:

✱ Ολοκληρωμένο σύστημα τηλεμετρίας και αυτοματισμών δικτύου ύδρευσης.

✱ Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος εξασφάλισης της επάρκειας του νερού στα δίκτυα ύδρευσης των ορεινών περιοχών της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου.

✱ Γενικό σχέδιο ύδρευσης και σχέδιο ασφάλειας νερού του Δήμου Παγγαίου.

Ο δήμαρχος παραθέτει ένα παράδειγμα της δραματικής αύξησης των τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Μάρτιο του 2021 η τιμή της ενέργειας ανερχόταν σε 69 ευρώ/ΜWh και η σημερινή σε 252 ευρώ/MWh.

«Η πορεία είναι ανοδική και δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει», σχολιάζει. Σημειώνει ότι στόχος τους είναι συν τω χρόνω να επιστρέψουν τα οφέλη στους παραγωγούς, με τη μείωση του κόστους άρδευσης.

Αναφέρει ότι η χρηματοδότηση προέρχεται για τη μεν πρώτη παρέμβαση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και για τις άλλες δύο από το ΠΕΠ ΑΜ-Θ.

Το σημαντικό είναι ότι τα έργα προχωρούν ταυτόχρονα και βρίσκονται στη διαδικασία αποπεράτωσης. «Μέχρι τις αρχές καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί», δηλώνει. Στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου αναπτύσσονται δυναμικές και αροτραίες καλλιέργειες, οι οποίες έχουν υψηλό καλλιεργητικό κόστος, όπως σταφύλι, αμπέλι, ελιά, καλαμπόκι, ηλίανθος και βαμβάκι.

Η επιλογή της δημοτικής αρχής γίνεται μετά από αιτήματα που έχουν λάβει από τους αγρότες. «Είναι υποχρέωση του δήμου να σχεδιάζει, να διεκδικεί, να μελετά, να χρηματοδοτείται, να εκτελεί και να παρέχει βήμα-βήμα τις υπηρεσίες του», καταλήγει.