Παρέμβαση Γ. Γεωργαντά για τις μεθοδεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούν 16 ΚΥΔ

«Αποτελούν ντροπή για τη χώρα τα όσα συντελούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αυτά τα χρόνια», λένε σε επιστολή τους

Την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, προκειμένου να μπει ένα τέλος «στους πειραματισμούς και τις μεθοδεύσεις στο πιο νευραλγικό έργο που διέπει τη χώρα με διαχειριστή τον ΟΠΕΚΕΠΕ» και να αποτραπεί ο κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα οι πληρωμές των αγροτών, καλούν με επιστολή τους 16 ΚΥΔ της χώρας, εκ των οποίων και πολλοί αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Αυτοί οι πειραματισμοί, σημειώνουν, «έχουν οδηγήσει μέσα σε ένα έτος σε τέσσερις άκαρπους διαγωνισμούς (Τεχνικού Συμβούλου, Φορέων Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών και πιστοποίησης Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων) δίχως να υπάρχει η στοιχειώδης αξιοπρέπεια και ευθιξία να παραιτηθεί κάποιος από τους εμπνευστές και υπογράφοντες, για το αλαλούμ που έχουν προκαλέσει».

Όπως εξηγούν, «ενώ θα έπρεπε από την 1η Μαρτίου να έχει ανοίξει το Πληροφοριακό Σύστημα Υποδοχής Δηλώσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν έγκαιρα και άρτια 650.000 παραγωγοί της χώρας, οι προσκλήσεις για νέους Φορείς Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών και πιστοποιήσεις Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (τα οποία από 31/12/2021 λειτουργούν εκτός σύμβασης) δημοσιοποιήθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες, και βρίθουν προχειρότητας, μεθοδεύσεων και μηχανορραφιών. Αποτελούν ντροπή για τη χώρα τα όσα συντελούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αυτά τα χρόνια», τονίζουν.

Τα ΚΥΔ προειδοποιούν τον νέο υπουργό πως «φέτος, με τον προτεινόμενο σχεδιασμό να προχωρήσει το έργο με ξεχωριστές αιτήσεις από κάθε ΦΥΠΥ, δίχως την ύπαρξη Τεχνικού Συμβούλου, με περίεργους και αόριστους όρους για τους Φορείς Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών, απειλούνται 650.000 παραγωγοί να μη λάβουν την επιδότησή τους και παράλληλα τα μέτρα του Πυλώνα ΙΙ να τιναχθούν στον αέρα, την ώρα που τα ΚΥΔ θα καλούνται να καταβάλλουν αυτά τις επιδοτήσεις, μια και δεν καθορίζεται ευκρινές πλαίσιο ευθυνών.

Μόνο που όταν συμβεί αυτό, οι εμπνευστές αυτών των διαδικασιών ίσως να βρίσκονται ως αγροτικώς σιτιζόμενοι διευθυντές σε φορείς και άλλοι να κρύβονται στον λαβύρινθο των χιλιάδων θυγατρικών τους, όμως η βόμβα θα σκάσει στα δικά σας χέρια».

Την επιστολή υπογράφουν οι: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε, ΕΝΩΣΗ ΣΟΥΛΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε., ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ – Α.Ε.Σ. Α.Ε., ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ, Α.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ», ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΙΛΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΚΙΑΤΟΥ ΙΚΕ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ», ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΡΥΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ-ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ, ΚΑΣΕΛΛ ΕΑΣ ΑΕ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ AGRO I.K.E., Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-Κ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε., ΑΓΡΟΑΝΑΠTΥΞΙΑΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΙΚΕ, ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ