Παρέμβαση GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Με τεχνογνωσία και όραμα στη νέα εποχή του ΟΣΔΕ

του Γιάννη Μαυρουδή, διευθύνοντος συμβούλου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, από την πρώτη ημέρα της συμμετοχής της στο έργο του ΟΣΔΕ ως Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης, πορεύτηκε με απόλυτη συνέπεια στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και πλήρη συναίσθηση της σημασίας του έργου για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.
Ενός έργου, του οποίου ο βαθμός επιτυχίας καθορίζει αποφασιστικά την έγκαιρη και έγκυρη απορρόφηση 2,5 δισ. ευρώ διαθέσιμων κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων, εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας.
Ενός ετήσιου έργου, με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε υπολογιστικές υποδομές και στη χρήση τεχνολογιών αιχμής, που εκτελείται εντός ενός μεταβαλλόμενου κοινοτικού κανονιστικού πλαισίου, με αυστηρούς όρους ελέγχου συμμόρφωσης της χώρας από την ΕΕ.
Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη λήξη της πιστοποίησης όλων των φορέων υποβοήθησης των αγροτών στο ΟΣΔΕ, τόσο του Φορέα Συντονισμού όσο και των ΚΥΔ, και τα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον του πλαισίου υποβοήθησης είναι λογικό να γίνονται όλο και πιο έντονα. Η περίοδος που κάθε χρόνο αφιερώνεται στον σχεδιασμό και στην προετοιμασία για την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων έχει ήδη μειωθεί επικίνδυνα.
Κάθε μέρα που περνά, ο κίνδυνος να χαθεί ό,τι χτίστηκε με κόπο και προσπάθεια την επταετία 2014-2020 γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Θα πρόκειται για μία τεράστια και βαριά αποτυχία του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων, εάν χαθεί η ευκαιρία για τη χώρα να πατήσει πάνω στα ισχυρά θεμέλια που χτίστηκαν αυτά τα χρόνια και να προχωρήσει με όραμα και σταθερά βήματα στη νέα ΚΑΠ που θα έρθει το 2023.
Η όποια συζήτηση για το πλαίσιο υποβοήθησης του ΟΣΔΕ δεν μπορεί παρά να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της επταετίας 2014-2020. Η μεγάλη εικόνα του έργου μετά από επτά έτη είναι απολύτως και αδιαμφισβήτητα θετική:
● Το σύνολο των υποστηρικτικών υποδομών πληροφορικής είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που έθεσαν σε πλήρη λειτουργία την Ψηφιακή ΓΕΩ-Αίτηση σε περιβάλλον cloud και την υποστήριξε τεχνικά χωρίς προβλήματα.
● Η μετάβαση στη νέα ΚΑΠ το 2015 έγινε με απόλυτη επιτυχία, τη στιγμή που πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα προσαρμογής.
● Οι δηλώσεις των αγροτών συλλέγονται γρήγορα και από τα πλέον απομακρυσμένα σημεία της χώρας, ελέγχονται και αποσφαλματώνονται σε όλα τα στάδια, ώστε να καταλήγουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ελάχιστα σφάλματα, επιτρέποντάς του να επιτελεί τον ελεγκτικό του ρόλο με μεγάλη αποτελεσματικότητα και σύμφωνα με τις επιταγές του ευρωπαϊκού κανονισμού.
● Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων των αγροτών είναι στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, χωρίς καθυστερήσεις και η χώρα από μαύρο πρόβατο της ΕΕ έχει γίνει παράδειγμα.
● Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης ικανοποίησης των Ελλήνων αγροτών από το ΟΣΔΕ είναι υψηλότερος από χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς οι υπηρεσίες είναι χαμηλότερου κόστους και το χάσιμο χρόνου λιγότερο για τους Έλληνες δικαιούχους.
● Το διοικητικό βάρος της δημόσιας διοίκησης για τη συλλογή και την επεξεργασία των δηλώσεων είναι ελάχιστο και περιορίζεται στην εποπτεία της διαδικασίας υποβοήθησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όποιος υποστηρίζει ότι τα ανωτέρω αποτελούν «αυτονόητη πρόοδο», που βασίζεται σε «αυτόματες διαδικασίες», είτε πλανάται πλάνην οικτράν είτε οδηγείται από έτερα κίνητρα. Αντιθέτως, η μεγάλη αυτή πρόοδος αποτελεί ένα μικρό θαύμα για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας και είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της συνεργασίας του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον Φορέα Συντονισμού και τα ΚΥΔ και, μάλιστα, σε συνθήκες συχνά αντίξοες λόγω των διαρκών παρεμβάσεων στο πλαίσιο, αλλά και της βαριάς πολεμικής του από τους γνωστούς νοσταλγούς του χτες.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να αποτελούν σήμερα το σημείο εκκίνησης για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου υπηρεσιών υποβοήθησης που θα ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες γεωπληροφορικής και θα αξιοποιεί τα σύγχρονα δίκτυα και εργαλεία επικοινωνίας και πληροφοριών, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες της νέας ΚΑΠ.
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει καταθέσει με όραμα και υπευθυνότητα αναλυτικές και συνεκτικές προτάσεις που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση και τη βελτίωση τόσο του πλαισίου, όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών του Φορέα Συντονισμού και των ΚΥΔ, που έχουν ως βάση τα παρακάτω:
● Το δίκτυο των ΚΥΔ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υποβοήθησης και πρέπει να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Πέρα από την ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους αγρότες, τα ΚΥΔ έχουν την τεχνογνωσία, ώστε να αποτελέσουν το σημείο επαφής με τους αγρότες όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της υποβολής της ΕΑΕ, αλλά και σε σειρά υπηρεσιών που εφάπτονται αυτής και που σήμερα αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας και διοικητικού βάρους τόσο για τους αγρότες όσο και για το Δημόσιο.
● Ο Φορέας Συντονισμού έχει την ευθύνη της υποστήριξης παρέχοντας τεχνολογική υποδομή, τεχνογνωσία και εργαλεία που θα δημιουργούν συνθήκες γρήγορης και αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών υποβοήθησης. Η νέα ΚΑΠ, που θα τεθεί σε ισχύ το 2023, προβλέπει ως υποχρέωση τη χρήση σειράς νέων τεχνολογιών και εργαλείων που μεταβάλλουν συνολικά τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να ενταχθούν σταδιακά στο σύστημα της χώρας τα επόμενα δύο έτη, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά εγκαίρως. Επίσης, η περσινή εμπειρία εν μέσω πανδημίας κατέδειξε την αναγκαιότητα νέου σχεδιασμού και την εισαγωγή ειδικών εργαλείων απομακρυσμένης υποβολής.
● Το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν προφανώς την αποκλειστική ευθύνη να σχεδιάσουν το πλαίσιο υποβοήθησης και, κατά συνέπεια, να καθορίσουν και την ατζέντα της συζήτησης για την επόμενη ημέρα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα το πράξουν με όραμα και φιλοδοξία, αγνοώντας τις κραυγές των επαγγελματιών καταγγελλόντων.
Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τόσο τους συνεργάτες, όσο και τον αγροτικό κόσμο της χώρας, ότι με την ίδια αίσθηση ευθύνης που σήμερα συμβάλλουμε εμπράκτως στην ομαλή λειτουργία του συστήματος, θα συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στη διαμόρφωση του αύριο, καταθέτοντας ένα τεκμηριωμένο και συνεκτικό σχέδιο με όραμα για τα επόμενα έτη.
Δηλώσεις στελεχών ΚΥΔ για το ΟΣΔΕΧρήστος Τσιχήτας
|