Παρουσιάστηκε το πρώτο αυτόνομο ηλεκτρικό τρακτέρ με εξοικονόμηση κόστους έως 90%

Πριν από λίγες ημέρες, ο όμιλος CNH Industrial, στον οποίο ανήκουν οι New Holland και Case, πραγματοποίησε τη λεγόμενη «Tech Day», μια διήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά (7 και 8 Δεκεμβρίου) στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Εκεί, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και επιτεύγματα του ομίλου στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών και της γεωργίας ακριβείας.

Μεταξύ των παρουσιάσεων που ξεχώρισαν ήταν αυτή του νέου T4 Electric Power, του πρώτου ηλεκτροκίνητου τρακτέρ με λειτουργία αυτόνομης οδήγησης και δυνατότητα εκτέλεσης αυτοματοποιημένων εργασιών. Με κινητήρα ισχύος 120 ίππων, μέγιστη ταχύτητα 40 χιλιόμετρα/ώρα και μέγιστη ροπή 440 Nm, το New Holland T4 Electric Power αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών διαφορετικών επιτελείων από τις ΗΠΑ και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Scott Wine, CEO της CNH Industrial, ανάλογα με τη χρήση του τρακτέρ, η μπαταρία του T4 μπορεί να βγάλει μια ολόκληρη ημέρα λειτουργίας στο χωράφι. Μέσω φορτιστή ταχείας φόρτισης, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί πλήρως μέσα σε μία ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το T4 θα μπορεί να τροφοδοτεί με ενέργεια εξοπλισμό όταν δεν υπάρχει άλλη πηγή τροφοδότησης στο χωράφι.

Τεχνολογία αιχμής και προηγμένες λειτουργίες

Φυσικά, από ένα τέτοιο τρακτέρ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι τεχνολογικές καινοτομίες. Το T4 Electric Power διαθέτει στην οροφή του αισθητήρες, κάμερες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα που του χαρίζουν «εξυπνάδα» στις λειτουργίες του. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αγρότης θα μπορεί μέσω εφαρμογής στο κινητό του να ελέγχει εξ αποστάσεως το τρακτέρ, αλλά και να πληροφορείται για στοιχεία της απόδοσης και της λειτουργίας του, όπως για παράδειγμα το ποσοστό αυτονομίας της μπαταρίας του.

Κατά την παρουσίαση του αυτόνομου ηλεκτροκίνητου τρακτέρ της New Holland, η εταιρεία υποστήριξε ότι διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα πετρελαιοκίνητο τρακτέρ, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι η μείωση του κόστους λειτουργίας του μπορεί να φτάσει έως και το 90% σε σχέση με ένα συμβατικό τρακτέρ και, βέβαια, με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Όλα αυτά, με λιγότερους κραδασμούς αλλά και μείωση του θορύβου κατά 90%. Σύμφωνα με την παρουσίαση, το T4 Electric Power αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2023.