Η οικογενειακή συνταγή του παστουρμά που έρχεται από την Καππαδοκία

pastourmas-oikogeneia-atlamatzoglou
H οικογένεια Ατλαμάζογλου με την εγκατάστασή της στην Νέα Καρβάλη άρχισε να δραστηριοποιείται συστηματικά με την εκτροφή βοειδών έως και το 1985.

Ο Δημήτρης Γκορόγιας με τον ξάδελφό του, Βασίλη, επέλεξαν να αξιοποιήσουν την οικογενειακή συνταγή του παστουρμά που έρχεται από την Καππαδοκία.

Ο προπάππος τους πάστωνε το βόειο κρέας σε ξύλινη σκάφη για να το διατηρήσει, σύμφωνα με τον παππού τους, Αποστόλη Ατλαμάζογλου. Στην αρχή, έμαθαν ερασιτεχνικά την τέχνη παρασκευής παστουρμά και διαπιστώνοντας την αγάπη φίλων καταναλωτών δημιούργησαν την οικογενειακή επιχείρηση Ατλαμάζογλου στη Ν. Καρβάλη με στήριξη από τις μητέρες τους. «Η συνταγή και η επιχείρηση φέρουν το όνομα της οικογένειας για να τιμήσουμε τον παππού και τον προπάππο που έφεραν τη συνταγή παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν. Στόχος μας είναι να κυκλοφορεί ένα προϊόν – αλλαντικό 100% χωρίς συντηρητικά. Η παρασκευή γίνεται με παραδοσιακό τρόπο με ψυχρή ωρίμανση έναν μήνα, με αποτέλεσμα φύρα στο κρέας σε ποσοστό 60%-70%. Η ποιότητα και το κόστος ανεβαίνουν», περιγράφει.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κυκλοφορεί σε delicatessen καταστήματα στο Βέλγιο και τη Γαλλία όπου δίνουν έμφαση στην ποιότητα. «Στην έκθεση SIAL, οι επισκέπτες ήλεγχαν στην ετικέτα εάν έχει συντηρητικά το προϊόν». Στο εξωτερικό ζητούν παστουρμά παραδοσιακό και από ψαρονέφρι.

Η πρώτη ύλη για τον παραδοσιακό παστουρμά, τον παστουρμά από ψαρονέφρι, από χοιρινή παντσέτα και το παραδοσιακό σουτζούκι προέρχεται από μεγάλα ζώα της Ροδόπης και της Ξάνθης, όπως απαιτεί ο παραδοσιακός παστουρμάς. «Είμαστε οι πρώτοι που κυκλοφορήσαμε τον χοιρινό παστουρμά», καταλήγει.