Πατάτα: Δεν ρισκάρουν με μεγάλα ανοίγματα

Τη σκυτάλη φύτευσης της ανοιξιάτικης πατάτας πήρε από την Πελοπόννησο η Στερεά Ελλάδα και ξεκίνησε την καλλιέργεια στις θερμότερες περιοχές της. Ο κύριος όγκος παραγωγής συγκεντρώνεται στη Βοιωτία και όλα δείχνουν ότι και η φετινή περίοδος θα εξελιχθεί χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις στον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Το κόστος παραγωγής (πάνω από 700 ευρώ το στρέμμα) παίζει σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις των παραγωγών, αν θα καλλιεργήσουν την ανοιξιάτικη πατάτα ή όχι. Τα μικρά περιθώρια κέρδους, σε συνδυασμό με άλλους αστάθμητους παράγοντες, επηρεάζουν την τελική τιμή του προϊόντος και κατ’ επέκταση το εισόδημα του παραγωγού.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο Χρήστο Κουρούνη, από τη Θήβα, δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής του προϊόντος και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια στο στάδιο της ανάπτυξης.

«Όλα αυτά συντελούν στην απόφαση του παραγωγού για τη φύτευσή της ή όχι. Η πολύχρονη καλλιέργεια της πατάτας στην περιοχή επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, όχι μόνο στο θέμα των αποδόσεων, αλλά και στην προστασία του φυτού από διάφορους εχθρούς και ασθένειες». Ο κ. Κουρούνης κάνει λόγο για μία νέα αφετηρία στην καλλιέργεια της πατάτας, η οποία θα πρέπει να γίνει μέσα από μία σύγχρονη και επιστημονικά κατευθυνόμενη διαχείριση, όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και της παραγωγικής αλυσίδας γενικότερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Θηβαίος παραγωγός, Ηλίας Χατζηδούρος. «Τα καταστήματα γεωργικών ειδών δεν μπαίνουν στη διαδικασία της πίστωσης των εφοδίων που χρειάζεται ο καλλιεργητής, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να διατηρούν τον ίδιο αριθμό στρεμμάτων εδώ και μερικά χρόνια».

Οι χαμηλές τιμές της ελιάς στρέφουν το ενδιαφέρον στην πατάτα

Εκτός από τη Βοιωτία, η περιοχή της Λοκρίδας για πολλά χρόνια αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας. Για πολλούς λόγους, το προϊόν αυτό σιγά-σιγά άρχισε να φεύγει από την παραγωγή, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των καλλιεργούμενων εκτάσεων να έχει καλυφθεί από ελιές Καλαμών.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Μπαρτζουλιάνος, γεωπόνος από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, «oι τιμές της ελιάς τον τελευταίο χρόνο έχουν πέσει σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα. Σχεδόν το σύνολο των χωραφιών έχει καλυφθεί από Kαλαμών. Μέσα από αυτή την κατάσταση, διάφοροι παραγωγοί, που έχουν χέρσα χωράφια ή μπορούν να νοικιάσουν, στρέφονται ξανά στην καλλιέργεια της πατάτας, καθώς διαθέτουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό και την εμπειρία.

Επειδή η περιοχή μας είναι πρώιμη, μπορεί να δώσει ένα επιπλέον εισόδημα στους παραγωγούς από την καλλιέργεια της πατάτας και όχι να αναζητούν την τύχη τους μόνο από την ελιά».

 

Εκτάσεις σε στρέμματα / παραγωγή σε τόνους (2017)

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ