Πατάτα: Στα μέσα Νοεμβρίου η συλλογή της καλοκαιρινής φύτευσης

Ομαλά εξελίσσεται η ανάπτυξη των φυτών της πατάτας στα χωράφια. Πρόκειται για τη δεύτερη παραγωγή στο ίδιο έτος, με την καλλιέργεια να επικεντρώνεται, κυρίως, στις νότιες περιοχές της χώρας. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, καθώς και η έλλειψη εργατών γης, δημιουργούν προβλήματα στον προγραμματισμό των παραγωγών και ιδιαίτερα στην αύξηση των εκτάσεων. Παράλληλα, αυτή την περίοδο γίνεται και η συλλογή των όψιμων ανοιξιάτικων φυτεύσεων, κυρίως από περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες.

Προς τα τέλη της συλλογής βρίσκεται η περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, η οποία συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό στρεμμάτων πατάτας κάθε χρόνο. Ο Απόστολος Βέσμελης, αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά, με σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή, τα οποία ξεκίνησαν από τη φύτευση της πατάτας.

Όπως σημειώνει, «σε λίγες ημέρες ολοκληρώνουμε τη συλλογή με σημαντικές απώλειες, τόσο στρεμματικά όσο και συνολικά, διότι σε πολλά χωράφια δεν προλάβαμε να φυτέψουμε εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η στρεμματική μείωση ξεπερνά το 40%, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών. «Οι μέσες αποδόσεις στην περιοχή μας κυμαίνονται περίπου στους 4 τόνους ανά στρέμμα. Για φέτος, υπολογίζουμε μεσοσταθμικά να κινηθούμε στους 2 – 2,5 τόνους». Επισημαίνει, ακόμη, ότι «ένα ποσοστό πάνω από το 50% της παραγωγής έχει ήδη πουληθεί, με μία μέση τιμή παραγωγού στα 48 με 55 λεπτά το κιλό».Κλείνοντας, ο κ. Βέσμελης αναφέρει ότι η πατάτα αποτελεί τη βασική καλλιέργεια για την περιοχή του και «η αρνητική αυτή εξέλιξη θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην τοπική οικονομία».

Καλή η εικόνα των φυτών στη Θήβα

Για μία «θετική εξέλιξη» στην καλλιέργεια της πατάτας στην περιοχή των Θηβών κάνει λόγο ο παραγωγός Γιώργος Μπεκρής. Όπως διατείνεται, προς τα μέσα Νοεμβρίου, εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει η συλλογή της παραγωγής.

Έχοντας μία συνολική εικόνα της καλλιέργειας από την περιοχή του, ο κ. Μπεκρής κάνει λόγο για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, «λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα». Αναφέρει, επίσης, ότι οι ποσότητες που υπάρχουν στα ψυγεία από τη συλλογή της καλοκαιρινής πατάτας είναι ελάχιστες και αναμένονται από την αγορά οι φρέσκες πατάτες για το επόμενο διάστημα.

«Οι τιμές παραγωγού, έτσι όπως αυτές θα κινηθούν το προσεχές διάστημα, θα επηρεάσουν σημαντικά στον προγραμματισμό που θα κάνουμε για τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις», καταλήγει.

Λιγότερες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Λοκρίδα

Για «υψηλό κόστος παραγωγής στην πατάτα» κάνει λόγο ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Ο ίδιος εκτιμά ότι «η παραγωγή ενέχει πολλούς κινδύνους και οι παραγωγοί δεν θέλουν να επωμισθούν αυτό το ρίσκο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει λιγότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις, με αποτέλεσμα εκείνοι που δυσκολεύονται να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια».