Πατάτα: Νερό και κόστος λιγοστεύουν τις εκτάσεις στις καλοκαιρινές φυτεύσεις

06/08/2024
4' διάβασμα
patata-nero-kai-kostos-ligostevoun-tis-ektaseis-stis-kalokairines-fytefseis-328939

Σε μία δύσκολη κλιματολογικά περίοδο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και των μειωμένων ποσοτήτων αρδεύσιμου νερού, οι πατατοπαραγωγοί των νοτιότερων περιοχών της χώρας καλούνται να επιλέξουν τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την τρέχουσα περίοδο. Όπως είναι γνωστό, στις πρωιμότερες περιοχές της χώρας υπάρχει δυνατότητα να έχουμε δύο καλλιεργητικές περιόδους την ίδια χρονιά, κάτι το οποίο θεωρείται ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δυστυχώς, όμως, οι νοτιότερες αυτές περιοχές αντιμετωπίζουν και σημαντικά προβλήματα διαχείρισης νερού, το οποίο είναι αναγκαίο στην καλλιέργεια της πατάτας.

Για μειωμένες εκτάσεις στην περιοχή του κάνει λόγο ο Γιώργος Μπεκρής, πατατοπαραγωγός από τη Θήβα. Υποστηρίζει ότι το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές αυτής της περιόδου, όπως και τα μεγάλα προβλήματα με το νερό σε τοπικό επίπεδο, δυσκολεύουν τις επιλογές των παραγωγών για το αν θα καλλιεργήσουν ή όχι τις πατάτες. «Στην περιοχή μας, η πατάτα είναι σχετικά μία ευαίσθητη καλλιέργεια, το κόστος της ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και για έναν παραγωγό είναι μεγάλο ρίσκο να καλλιεργήσει ένα προϊόν το οποίο επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και από αυτές της αγοράς. Όταν έχει καλή τιμή ο παραγωγός, γίνεται εισαγωγή από την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να πέφτουν άμεσα οι τιμές», υποστηρίζει.

Στα υπαρκτά προβλήματα, ο ίδιος θέτει και το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, κάτι το οποίο «δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο». Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο και στο ξεκίνημα της καλλιέργειας, υποστηρίζει ότι οι τιμές του πατατόσπορου (σ.σ. συνήθως εισαγόμενος από την Κύπρο) κυμαίνονται στο 1,2 ευρώ το κιλό. Δηλώνει, ακόμη, ότι ο κύκλος της καλλιέργειας θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο και αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις, το κόστος θα ανέβει υπέρμετρα.

Οι τιμές του πατατόσπορου κυμαίνονται στο 1,2 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον Θηβαίο πατατοπαραγωγό Γιώργο Μπεκρή

Με υφάλμυρα νερά θα ποτίσουν την πατάτα στη Νάξο

Σημαντική θα είναι η μείωση των καλλιεργειών πατάτας στο νησί, όπως υποστηρίζει ο τοπικός πατατοπαραγωγός Στέλιος Βαθρακοκοίλης. Η στάθμη του νερού στα αρδευτικά συγκροτήματα έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό και η ποιότητα του νερού άρδευσης δεν είναι η καλύτερη για το προϊόν. «Τα χωράφια που θα καλλιεργηθούν είναι ελάχιστα και το νησί μας δείχνει ότι δεν θα έχει μέχρι τον χειμώνα μεγάλες ποσότητες», σημειώνει. Υποστηρίζει, δε, ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη στο νησί για κατασκευή του φράγματος του Τσικαλαριού, διότι με τον τουρισμό, οι ανάγκες έχουν ανέβει ακόμα περισσότερο και η τοπική παραγωγή οδηγείται σε αδιέξοδο».

Κλείνοντας, αναφέρεται και στο θέμα των τιμών πατάτας της περσινής περιόδου, που για τον ίδιο κυμάνθηκε στα 50 με 53 λεπτά το κιλό. «Περισσότερο μας προβλημάτισε το γεγονός των μειωμένων αποδόσεων των χωραφιών μας, με αποτέλεσμα να μην καλύψουμε ούτε το κόστος παραγωγής», καταλήγει.

Οι θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν τις φυτεύσεις στη Φθιώτιδα

Προβληματισμένος για το πότε θα ξεκινήσει τη φύτευση της πατάτας δηλώνει ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, αν συνεχιστούν αυτές οι καιρικές συνθήκες, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια. Επισημαίνει, ακόμη, ότι «το κόστος του νερού είναι μεγάλο, αλλά το βασικότερο από όλα αυτή την περίοδο είναι ότι είναι ελάχιστο και απαιτείται καλύτερη διαχείρισή του».

Ο ίδιος και η οικογένειά του παραδοσιακά ασχολούνται με την πατάτα και προσπαθούν κάθε χρόνο να κρατήσουν τις ίδιες καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε διαφορετικά όμως αγροτεμάχια, τα οποία είναι δυσεύρετα λόγω της επέκτασης των ελαιοκαλλιεργειών.