Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος συλλογής για το κρεμμύδι, με «υπόλοιπα» στο χωράφι από τον πρώτο
Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η συλλογή του κρεμμυδιού ανοιξιάτικης σποράς σε πολλές περιοχές της χώρας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα σκιαγραφούνται μειωμένες αποδόσεις για τις όψιμες σπορές, σε σύγκριση με τις πρωιμότερες, που δείχνουν να κινούνται σε καλύτερα επίπεδα. Υπάρχουν, δε, και περιπτώσεις που σε σπορές του Μαρτίου τα αποτελέσματα είναι άκρως αποκαρδιωτικά. Να σημειωθεί, εδώ, ότι η τρέχουσα συλλεκτική περίοδος έρχεται ως συνέχεια της συλλογής των κρεμμυδιών μικρού βιολογικού κύκλου ή μειωμένης φωτοπεριόδου, από την οποία ορισμένες ποσότητες παραμένουν ακόμη ασυγκόμιστες στα χωράφια και ένα ποσοστό από τις συλλεχθείσες αναμένεται να αρχίσει να σαπίζει σε αποθήκες, οι οποίες δεν διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κίσσα, παραγωγό κρεμμυδιών από τη Θήβα, οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται από 2,5 έως 3 τόνους μεσοσταθμικά για τις όψιμες σπορές. «Οι πρώιμες δείχνουν να έχουν καλύτερη τύχη, λόγω της ωρίμανσής τους, λίγο πριν από τον καύσωνα και να κυμαίνονται στους 5-6 τόνους στο στρέμμα», τονίζει. Το κρεμμύδι, για τον κ. Κίσσα, αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα που καλλιεργεί σε έναν μεγάλο αριθμό εκτάσεων. Ο ίδιος διαθέτει δικό του μηχανολογικό εξοπλισμό, συσκευαστήριο, καθώς και ψυκτικές εγκαταστάσεις. «Τα κρεμμύδια που παραμένουν σε αποθήκες και δεν έχουν μπει σε ψυκτικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να σαπίζουν», προειδοποιεί, εξηγώντας ότι «η ψύξη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του προϊόντος, αλλά έχει αυξημένο κόστος συντήρησης».
Ο ίδιος προσθέτει ότι οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σύνταξη φακέλων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, εστιάζοντας στα βασικότερα ζητήματα των κρεμμυδιών, υποστηρίζει ότι το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο, ενώ ένας από τους βασικούς συντελεστές είναι και το νερό. «Αφενός, δυσκολευόμαστε στην εξεύρεση, λόγω της έλλειψής του, αφετέρου το κόστος είναι μεγάλο», υπογραμμίζει.
Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Κίσσας υποστηρίζει ότι αυτές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, στα 18 λεπτά για τα λευκά και στα 20 λεπτά για τα κόκκινα. «Ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την τρέχουσα περίοδο έχει αυξηθεί σημαντικά, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε άλλες, όπου υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση του προϊόντος». Κλείνοντας, υποστηρίζει ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός και καλύτερη οργάνωση των παραγωγών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη και ιδιαίτερα το εργατικό, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Μικροκαρπία λόγω καύσωνα στα Φάρσαλα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Bαγγέλη Φλώρου, κρεμμυδοπαραγωγού από τη Βαμβακού Φαρσάλων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι λόγω του καύσωνα δεν έχουν αναπτυχθεί τα κρεμμύδια όπως θα έπρεπε και προβλέπει ότι θα υπάρξει μικροκαρπία, διότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συλλογή. «Σε 15 μέρες περίπου θα ξεκινήσουμε τη συλλογή των κρεμμυδιών, αν και έχουν φτάσει σε ώριμο στάδιο. Επιλέγουμε αυτή την πρακτική, διότι περιμένουμε να ξηρανθούν τα στελέχη του κρεμμυδιού και, καθώς έχουμε έλλειψη εργατικού δυναμικού, στη συνέχεια θα τα συλλέξουμε απευθείας από το χωράφι με μηχανή».
Ο κ. Φλώρος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια στην περιοχή του. Όπως ισχυρίζεται, η φετινή χρονιά παρουσιάζει σημαντική άνοδο στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, κάτι το οποίο θα επηρεάσει και τις αγορές. «Στον τομέα του κρεμμυδιού, δεν έχουμε οργανωμένο εμπόριο εξαγωγής του προϊόντος σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να κινούμαστε μόνο στην εσωτερική αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν αυξάνουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, τα προϊόντα να μένουν στα αζήτητα», επισημαίνει.
Ο ίδιος στέκεται και στο πρόβλημα της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων, καθώς η απουσία τους σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποθηκευτεί το προϊόν, ούτε να διατηρηθεί για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Λέει, δε, ότι η εκμηχάνιση της καλλιέργειας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής. «Για να μπορέσουμε, όμως, να υποστηρίξουμε νέες τεχνολογίες στις καλλιέργειές μας, απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια, κάτι το οποίο για εμάς είναι δύσκολο. Σημαντικό, βέβαια, ρόλο μπορούν να παίξουν οι ομάδες παραγωγών, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται συλλογικό πνεύμα συνεργασίας, για να είναι αποτελεσματικές», καταλήγει.