Πατάτα: Ολοκληρώνεται η συγκομιδή στη Θήβα, παραδίδοντας τη σκυτάλη στη Μακεδονία

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η συγκομιδή της πατάτας στη Θήβα, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να βρίσκεται ήδη στα ψυγεία. Οι τιμές διαμορφώνονται μέχρι 28 λεπτά το κιλό, στον απόηχο μιας δύσκολης σεζόν για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, της Ηλείας και της Αχαΐας, οι οποίοι διέθεσαν τον μεγαλύτερο όγκο της ανοιξιάτικης παραγωγής τους από 12 μέχρι 17 λεπτά το κιλό, όπως μας είπε, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, ο παραγωγός και έμπορος από το Κουρτέσι Ηλείας, Νίκος Καπώνης.

«Οι αποδόσεις στη Θήβα διαμορφώνονται σε 3,5-4 τόνους το στρέμμα και η τιμή περίπου στα 28 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για μια τιμή που θα αφήσει ένα μεροκάματο, με κόστος καλλιέργειας στα 650-800 ευρώ/στρέμμα ανάλογα με την καλλιέργεια που κάνει ο κάθε παραγωγός και την περιοχή όπου βρίσκεται το χωράφι», σημείωσε ο γεωπόνος Χρήστος Κουρούνης. Μετά τις 15 Αυγούστου ξεκινάει να συγκομίζεται η τελευταία σκάλα της εγχώριας πατάτας, εκείνη της ΠΓΕ Νευροκοπίου, για την οποία υπάρχει δυνατότητα συντήρησης μέχρι και οκτώ μήνες, καθώς, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο πατατοπαραγωγός Φώτης Φιλιππίδης, «το Νευροκόπι είναι ένα φυσικό ψυγείο». Οι παραγωγοί, σε γενικές γραμμές, διατήρησαν τα καλλιεργούμενα στρέμματα χωρίς αυξομειώσεις και η καλλιεργητική περίοδος προοιωνίζεται μια καλή συγκομιδή.

«Δεν είχαμε προβλήματα με έντονα καιρικά φαινόμενα και η καλλιέργεια εξελίσσεται καλά. Οι πρώιμες ποικιλίες θα συγκομιστούν μετά τις 15 Αυγούστου, πλην κάποιων παραγωγών που μπορεί να βγάλουν καμιά εβδομάδα νωρίτερα για τη λαϊκή μερικές μικρές ποσότητες. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα έχουμε καλές αποδόσεις και ότι θα είναι “πατατοχρονιά”», ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης.