Πατάτα ΠΟΠ Νευροκοπίου με σφραγίδα γνησιότητας

Η τυποποίηση του καλού προϊόντος διατηρεί την υπεραξία του

Πατάτα ΠΟΠ Νευροκοπίου με σφραγίδα γνησιότητας

Από το 1993, ο Κώστας Ποιμενίδης ασχολείται επαγγελματικά με την καλλιέργεια της πατάτας στο Οχυρό Δράμας. Από μικρός στα χωράφια, κοντά στον πατέρα του, ακολούθησε τις γεωργικές σπουδές «γιατί αν δεν μάθεις από παιδί τη γη, δεν μπορείς να την καλλιεργήσεις». Η επωνυμία πατάτα Νευροκοπίου θα αποτελούσε συγκριτικό πλεονέκτημα για όλους τους παραγωγούς της περιοχής, εάν δεν πουλούσε όλη η Ελλάδα πατάτα Νευροκοπίου.

Η συγκομιδή της ολοκληρώθηκε κατά 90% και οι καταναλωτές ανά την Ελλάδα αγοράζουν φρέσκια ΠΟΠ πατάτα… κατά τύχη. «Αναμειγνύουν δέκα σακιά εισαγόμενη πατάτα με δέκα δικά μας και την ονομάζουν Νευροκοπίου». Μόνο το 10% των παραγωγών στο Νευροκόπι καλλιεργούν προϊόν ΠΟΠ, οι υπόλοιποι το διαθέτουν στην αγορά ως πατάτα Δράμας, αλλά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη βαφτίζουν Νευροκοπίου τις εισαγόμενες. Αυτό διαπιστώνουν οι πατατοπαραγωγοί, γιατί «κόβει εδώ η αγορά, όταν φέρνουν απ’ έξω πατάτα». Ο κ. Ποιμενίδης επισημαίνει ότι δεν μπορούν να το αποδείξουν, αλλά φαίνεται από την εξέλιξη της παραγωγής.

Πατάτα ΠΟΠ Νευροκοπίου με σφραγίδα γνησιότητας

Από τα 50.000 στρέμματα που καλλιεργούσαν φέτος, έσπειραν περίπου 22.000, σύμφωνα με
τις δηλώσεις. Εξηγεί, βέβαια, ότι η υποχρεωτική συνδρομή υπέρ ΕΛΓΑ δυσκολεύει πολλούς παραγωγούς που ενδεχομένως δεν δηλώνουν τη συνολική καλλιέργεια. «Έχω πληρώσει 10.000 ευρώ υπέρ ΕΛΓΑ, αλλά έχω προϊόν ΠΟΠ και οφείλω να δηλώσω τα στρέμματα». Ο ίδιος καλλιεργεί 350 στρέμματα και σχολιάζει ότι ο ΕΛΓΑ και η εφορία γίνονται μέτοχοι στο όποιο κέρδος του αγρότη.

Για να κυκλοφορήσει η πατάτα ως ΠΟΠ, πρέπει να πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα κι ο παραγωγός στη συγκομιδή να γράψει τα big bags, τις καλές και τις Β. «Αυτήν τη στιγμή, ονομασία ΠΟΠ στο Νευροκόπι έχουμε εγώ, η ΕΑΣ και η ALKA, καθώς και η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα! ΠΟΠ Νευροκοπίου συσκευάζονται στην Πάτρα και την Καλαμάτα. Στέλνεται πατάτα από τη Δράμα στην Πελοπόννησο σε συσκευασίες big bags και βάζουν μέσα ό,τι θέλουν, σύμφωνα μ’ έναν άγραφο νόμο που το επιτρέπει», αναφέρει.

Στον αγώνα του ποιοτικού προϊόντος, ο Κώστας Ποιμενίδης δημιούργησε εδώ και μια δεκαετία μέσα από τροποποίηση σχεδίου βελτίωσης ένα συσκευαστήριο στο Οχυρό κι έκτοτε καλλιεργεί, συσκευάζει, τυποποιεί και πουλάει το προϊόν του. «Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει η χύμα πατάτα με το όνομα Ποιμενίδης στον ΜΑΣΟΥΤΗ, καθώς και σε μάρκετ στην Αθήνα». Το συσκευαστήριο καλύπτει την παραγωγή των μελών της οικογένειας.