Πατάτα: Πρώιμη συγκομιδή στη Μεσσηνία, αλλά προβληματισμός για τα σούπερ μάρκετ

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται η συγκομιδή της πατάτας στη Μεσσηνία, που άρχισε για πρώτη φορά στις 19 Μαρτίου, δίνοντας τη δυνατότητα να κερδίσουν έδαφος στη μάχη της αγοράς με συγκριτικό πλεονέκτημα την ποιότητα, αλλά και την τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Ο παραγωγός και εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας ανέφερε ότι «την πρώτη εβδομάδα, η τιμή της πατάτας ποικιλίας Βόγιατζερ ξεκίνησε στα 55 λεπτά και τώρα κινείται στα 50 λεπτά. Η καλλιέργεια είναι σχετικά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αφού ο πατατόσπορος ήταν κατά 10%-15% λιγότερος. Η πατάτα είχε φυτευτεί πρώιμα, περίπου στις 12 Νοεμβρίου και, επειδή βοήθησε ο καιρός, είχαμε μία καλή παραγωγή στον σωστό χρόνο. Η φετινή απόδοση της μεσσηνιακής πατάτας κρίνεται ικανοποιητική, καθώς ξεκινά από τους 3 και ξεπερνά και τους 4 τόνους το στρέμμα. Ένα μέρος της συγκομιδής κατευθύνεται στην κεντρική λαχαναγορά και τα μικρά μεγέθη κατευθύνονται στις αγορές της Πολωνίας και της Τσεχίας».

Στη συνέχεια, ο παραγωγός τόνισε: «Εκείνο που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα μέχρι τώρα είναι ο αποκλεισμός της μεσσηνιακής πατάτας από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και αυτό έχει σχέση με τις απαιτήσεις για την τιμή. Είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία των εμπόρων-τυποποιητών, ώστε να μη μένουν εκτεθειμένοι οι παραγωγοί στις απαιτήσεις των μεγάλων χονδρεμπόρων».