Πατάτα: Με σταθερά στρέμματα φυτεύτηκε στη Θήβα η καλοκαιρινή

Στο φόντο μιας σεζόν που άφησε πικρή γεύση, αφού οι χαμηλές τιμές δεν απέφεραν ικανοποιητικό εισόδημα στους πατατοπαραγωγούς, οι παραγωγοί της Θήβας ξεκίνησαν ήδη την καλοκαιρινή καλλιέργεια για τη συγκομιδή του επόμενου φθινοπώρου.

Οι φυτεύσεις της επίσπορης καλοκαιρινής πατάτας πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιούλιο και οι πρώτες εβδομάδες της καλλιέργειας εξελίσσονται ομαλά με τον καιρό σύμμαχο, χωρίς σημαντικά προβλήματα. «Οι παραγωγοί άρχισαν να φυτεύουν στις αρχές του Ιουλίου και ολοκλήρωσαν μέχρι τα τέλη του μήνα. Τα στρέμματα εδώ στη Θήβα δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, ούτε από χρόνο σε χρόνο, ούτε ανάμεσα στην καλοκαιρινή και στη χειμωνιάτικη πατάτα», μας είπε ο γεωπόνος που δραστηριοποιείται στην περιοχή Χρήστος Κουρούνης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ποικιλία Spunta διατηρεί την κυριαρχία της, καθώς καλλιεργείται στη συντριπτική πλειονότητα των στρεμμάτων, σε ποσοστό 80%. Όπως σχολίασε, οι παραγωγοί την επιλέγουν σταθερά, γιατί είναι πιο γλυκιά και η αγορά την προτιμάει.

Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «οι εταιρείες επιδιώκουν να τους δώσουν και άλλες ποικιλίες, αλλά οι καλλιεργητές αποφεύγουν να πειραματιστούν σε μεγάλη έκταση και να διακινδυνεύσουν τη “σταθερότητα” της συγκεκριμένης ποικιλίας». Η επίσπορη καλοκαιρινή πατάτα συγκομίζεται στα τέλη Οκτωβρίου-μέσα Νοεμβρίου, με αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τους 2 τόνους/στρέμμα, έναντι 3-4 τόνων της χειμωνιάτικης.

Παρά την αρνητική συγκυρία της καλοκαιρινής περιόδου, όσον αφορά τις τιμές και την εμπορία, οι φυτεύσεις δεν επηρεάστηκαν, δεδομένου ότι ήταν ήδη προγραμματισμένες, είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο παραγωγός Δημήτρης Ματάλας, επιβεβαιώνοντας και από τη δική του πλευρά ότι τα στρέμματα διατηρούνται χωρίς σημαντική μεταβολή. Σε αυτό το στάδιο έχει φυτρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό της πατάτας που φυτεύτηκε.

Κατά 10% λιγότερα είναι τα στρέμματα που διαθέτουν σε αυτήν τη φύτευση πατάτας οι καλλιεργητές στις Λιβανάτες, κάτω από το βάρος της γενικότερης δύσκολης κατάστασης, όσον αφορά τη διάθεση και την τιμή των προϊόντων, σύμφωνα με τον παραγωγό Δημήτρη Μπουραμά. Στις Λιβανάτες, οι φυτεύσεις ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, σταδιακά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κτήμα.

Οι κλήροι στην περιοχή είναι μικροί, όπως μας είπε ο ίδιος, από 8 μέχρι 12 στρέμματα και οι παραγωγοί δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εναλλαγή των κτημάτων κάθε χρόνο, «για να μην κουράζουμε τα ίδια κτήματα».