Πατημένα τα 40 λεπτά για τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια

Tων Γιάννη Τσατσάκη- Γιώργου Ρούστα

«Κόκκινο» χτυπάει η ένταση στην αγορά του σκληρού σιταριού, με τις τιμές να έχουν εισέλθει σε ανοδικό κανάλι και να αναρριχώνται σε επίπεδα που ένα μήνα πριν φάνταζαν, ακόμα και στα μάτια των αισιόδοξων, πολύ μακρινά.

Στην κακή ποιοτική εικόνα της ιταλικής σοδειάς και στην αναπόφευκτη νευρικότητα που προκάλεσε η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, έρχονται να προστεθούν και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την παραγωγή του Καναδά ο οποίος πλήττεται από την ξηρασία.

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία «τρέχουν» οι εξελίξεις είναι το γεγονός ότι μέσα σε τρεις περίπου εβδομάδες η εξαγωγή εκτοξεύτηκε από τα 300 ευρώ/τόνο σε πάνω από 400 ευρώ/τόνο FOB ενώ το τελευταίο διάστημα οι τιμές έφτασαν να αλλάζουν ακόμα και εντός του εικοσιτετραώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» και του ypaithros.gr, το τελευταίο νούμερο που έπεσε στο «τραπέζι» είναι τα 425 ευρώ/τόνο FOB στα οποία πάντως δεν είχε κλειστεί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα κάποια δουλειά, δεδομένου ότι δεν υπήρχε διάθεση πώλησης.

Πήρε 20 ευρώ ακόμα η Φότζια

Σε κάθε περίπτωση, εξαγωγικές τιμές στην περιοχή των 400 ευρώ/τόνο FOB μεταφράζονται σε τιμές παραγωγού της τάξης των 36-37 λεπτών/κιλό και, μάλιστα, για σιτάρια μέτριων έως χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς, αυτό σημαίνει ότι στην πράξη το ελληνικό σκληρό σιτάρι είναι αυτή τη στιγμή στην Ιταλία ακριβότερο του ιταλικού, αν ληφθούν υπόψη και οι τιμές της Φότζια.

Στη λίστα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 26 Iουλίου, η βασική αγορά του ιταλικού Νότου σημείωσε άνοδο 20 ευρώ/τόνο και, μάλιστα, σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες (σ.σ. τις προηγούμενες δύο εβδομάδες οι δύο πρώτες κατηγορίες είχαν ενισχυθεί κατά 15 και 50 ευρώ ενώ η τρίτη κατηγορία κατά 10 και 30 ευρώ). Έτσι, η τιμή (αποθήκης επί αυτοκινήτου) για την πρώτη κατηγορία (ελάχιστο ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) διαμορφώνεται στα 415-420 ευρώ/τόνο, για τη δεύτερη κατηγορία (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) στα 405-410 ευρώ/τόνο και για την τρίτη ποιοτική κατηγορία (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%) στα 365-370 ευρώ/τόνο.

Συνολικά, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες οι δύο πρώτες ποιοτικές κατηγορίες στη Φότζια έχουν καταγράψει αύξηση 85 ευρώ/τόνο ενώ η τρίτη κατηγορία έχει ενισχυθεί κατά 60 ευρώ/τόνο. Επιπλέον, για όλες τις κατηγορίες οι τιμές είναι αυξημένες κατά 75 ευρώ σε σύγκριση με τις τελευταίες που έδωσε η εν λόγω αγορά για τα σιτάρια της περσινής σεζόν.

Το δεύτερο φαινομενικό παράδοξο είναι ότι, με τα νούμερα που ‘παίζουν’ σήμερα στην εγχώρια αγορά, τα ελεύθερα υποβαθμισμένα σιτάρια εμφανίζονται ακριβότερα από τα συμβολαιακά τα οποία, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες ποιοτικές προδιαγραφές, έχουν ως βάση τα 35 λεπτά/κιλό. Η απόκλιση αυτή εκ των πραγμάτων αναμένεται να οδηγήσει σε ανοδική αναπροσαρμογή των τιμών (και) των συμβολαιακών.

Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι, με τα σημερινά δεδομένα, για τα λιγοστά ποιοτικά σιτάρια της ελληνικής αγοράς που, στη συντριπτική τους πλειονότητα, παραμένουν αποθηκευμένα, θα δοθεί μάχη μεταξύ των μύλων, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να σκαρφαλώσει η τιμή τους στα 40 και πλέον λεπτά. Ήδη νούμερα που κινούνται σε αυτό το φάσμα έχουν προσφερθεί σε παραγωγούς που έχουν στην κατοχή τους τέτοιας ποιότητας προϊόν.

Στα 42 λεπτά πούλησε η ΕΑΣ Βόλου 

Το ανοδικό μομέντουμ της εγχώριας αγοράς σκληρού σιταριού επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που διενήργησε τη Δευτέρα 31 Ιουλίου η ΕΑΣ Βόλου.

Ο θεσσαλικός συνεταιρισμός ήρθε σε συμφωνία με τον θεσσαλικό εμπορικό οίκο Ζέικου για τη διάθεση περίπου 3.000 τόνων στην τιμή των 420 ευρώ/τόνο, νούμερο που «μεταφράζεται» σε 39 λεπτά/κιλό στον παραγωγό.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει πετύχει μέχρι σήμερα αγροτική οργάνωση πανελλαδικά, σε συνέχεια των πρόσφατων διαγωνισμών που πραγματοποίησαν οι ΕΑΣ Διδυμότειχου- Έβρου και ΕΑΣ Ορεστιάδας, όπου η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε σε 36 και 34,5 λεπτά/κιλό αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι η ΕΑΣ Βόλου έχει δώσει ήδη στους παραγωγούς προκαταβολή 20 λεπτά το κιλό και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα γίνει η εκκαθάριση με την επιπλέον τιμή των 19 λεπτών το κιλό.

Όπως ανέφερε στο ypaithros.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Στέφανος Διακουμής, «η τελική συμφωνία αφήνει ικανοποιημένους τους παραγωγούς και επιβεβαιώνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια». 

Να σημειωθεί ότι υποβλήθηκαν συνολικά πέντε προσφορές, δύο μάλιστα ήταν πολύ κοντά στην προσφορά του κ. Ζέικου, ενώ η περσινή σοδειά πουλήθηκε τον φετινό Μάρτιο στον κ. Μάρκου στην τιμή των 32,5 λεπτών.

Όσον αφορά στο κριθάρι, οι συνολικά 1.300 τόνοι προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών, ως ζωοτροφές, των μελών του Συνεταιρισμού.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σχετική διαγωνιστική διαδικασία για τις ποσότητες του καλαμποκιού που θα περισσέψουν, αφού πρώτα καλυφθούν οι ανάγκες των κτηνοτρόφων. 

Αναπροσαρμογή συμφωνίας Πλατύκαμπου- Μπαλούκα με 36 λεπτά στον παραγωγό

Εξάλλου, αύξηση 6 λεπτά στον παραγωγό για την πώληση σκληρού σίτου, ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου από την πρώτη, αρχική τιμή. Έτσι από τα 30 λεπτά που είχε ανακοινωθεί μετά την συμφωνία με τους Αφους Μπαλούκα και η οποία δεν κινητοποίησε ιδιαίτερα τους παραγωγούς, ανακοινώθηκε προ ημερών η νέα συμφωνία που προβλέπει 36 λεπτά στον παραγωγό και 38λ στον Συνεταιρισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Γιάννη Κουκούτση «πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, στο πλαίσιο της αντιστροφής του κλίματος που σημειώνεται στο εμπόριο των σιτηρών .Προτρέπω τους παραγωγούς να λειτουργήσουν με σύνεση και να εκμεταλλευτούν αυτή τη θετική συγκυρία. Τα 36 λεπτά είναι μία καλή τιμή που σίγουρα καλύπτει το κόστος παραγωγής. Η περσινή χρονιά όταν η τιμή έφτασε στα 50 λεπτά και στη συνέχεια κατρακύλησε στα 24λ, θα πρέπει να μας παραδειγματίσει», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός διαθέτει προς πώληση 3.000 τόνους σκληρού σίτου, ενώ άλλοι 3.000 τόνοι είναι αποθηκευμένοι με μαλακό σιτάρι και κριθάρι. Οι τιμές στο μαλακό είναι στάσιμες, στα 17 λεπτά, χωρίς ιδιαίτερη κινητικότητα και αντίστοιχα στο κριθάρι στα 16 λεπτά.