Πάτησε τα 40 λεπτά και βλέπει ψηλότερα το συµπύρηνο ροδάκινο

Δύσκολο να πιαστεί και το 40% της περσινής παραγωγής

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για την ελλειμματική φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να βάλει η βιομηχανία, καθώς όσο προχωρούν οι κοπές γίνεται ξεκάθαρο ότι η αρχική εκτίμηση για μείωση των παραδιδόμενων ποσοτήτων κατά 50% σε σχέση με πέρυσι ήταν μάλλον… συντηρητική.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι παγιώνεται μια τιμή 40 λεπτών/κιλό «στο χέρι» για τον παραγωγό, με στελέχη της μεταποίησης να αφήνουν, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω αύξηση, «αν και εφόσον» υπάρξει η προσδοκώμενη ανταπόκριση από τις αγορές.

Αυτό, βέβαια, θα φανεί περί τις αρχές Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να κλείσουν οι πρώτες συμφωνίες πώλησης με τους αγοραστές του εξωτερικού.

Προς το παρόν, και πέρα από τις εύλογες διερευνητικές επαφές, οι βιομηχανίες αποφεύγουν να δώσουν στους τελευταίους συγκεκριμένες προσφορές, καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι σε θέση να δεσμευτούν για ποσότητες, ενώ δεν έχουν και ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαμόρφωση του κοστολογίου τους.

Αναγκαία η στήριξη των συνεταιρισμών

Ένα επιπλέον στοιχείο που έχει αναδειχθεί μέσα στη δύσκολη φετινή συγκυρία είναι η ανάγκη στήριξης των συνεταιριστικών οργανώσεων και των ομάδων παραγωγών, πολλές από τις οποίες αναμένεται να βρεθούν σε δεινή οικονομική θέση λόγω του πολύ χαμηλού τονάζ. Επ’ αυτού, κάποιες βιομηχανίες δηλώνουν πρόθυμες να στηρίξουν τα εν λόγω σχήματα και πέραν των 2 λεπτών/κιλό που έχουν προβλεφθεί για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

«Φέτος, οι οργανώσεις και οι ομάδες έχουν τεράστιο πρόβλημα, γιατί δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν αρκετά κιλά και από πολλές ποικιλίες, επομένως θα δυσκολευτούν να βγάλουν τα έξοδά τους. Αυτό ως εταιρεία μας ανησυχεί ιδιαίτερα και πρέπει να τις στηρίξουμε, γιατί αποτελούν βασικούς πυλώνες της διακίνησης», λέει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της κονσερβοποιίας Παυλίδη, Χρήστος Ανθεμίδης.

Αναφορικά με την τιμή παραγωγού, ο ίδιος σημειώνει ότι «βρίσκεται πλέον στα 40 λεπτά/κιλό τοις μετρητοίς, τα οποία θα λάβουν όλοι, ακόμα και αυτοί που έχουν εισπράξει μέχρι στιγμής 30 λεπτά ως προκαταβολή». Όπως σχολιάζει, «πρόκειται για μια τιμή που ανταποκρίνεται στη φετινή έλλειψη παραγωγής, έστω και αν δεν συμβαδίζει με την ποιότητα του φρούτου. Αν και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι, ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να την πληρωθούμε από τις αγορές. Κρίνουμε ότι σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή πρέπει να στηριχθεί τόσο ο αγρότης όσο και τα συνεταιριστικά σχήματα».

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, επισημαίνει ότι «με τιμή παραγωγού στα 40 λεπτά, αν συνυπολογιστούν τα 2 λεπτά για τους συνεταιρισμούς και το 1 λεπτό των μεταφορικών, το κόστος της πρώτης ύλης για τη βιομηχανία διαμορφώνεται στα 43 λεπτά/κιλό. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι και ελπίζουμε να μπορέσει να την απορροφήσει η αγορά. Οι τιμές που θα λάβουμε σίγουρα θα είναι καλύτερες από πέρυσι, το πόσο όμως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αυτήν τη στιγμή».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «παρά τη βελτίωση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες, η ποιότητα της πρώτης ύλης που παραλαμβάνεται παραμένει κακή. Όσο, μάλιστα, περνάνε οι μέρες βλέπουμε ότι, λόγω της ζέστης, το φρούτο δεν πήρε μέγεθος, επομένως η συνολική ποσότητα θα είναι μικρότερη και από αυτήν που περιμέναμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ‘‘πιάσουμε’’ έστω τα μισά από τα περσινά, όπως ελπίζαμε στην αρχή».

Μπερδεμένη η κατάσταση για όλους

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του Στέλιου Θεοδουλίδη, γενικού διευθυντή της Venus Growers. «Η μείωση της παραγωγής φαίνεται ότι ξεπερνάει το 50%, ενδεχομένως να αγγίζει και το 60%, διότι βλέπουμε ότι σε κάποιες ποικιλίες έχουμε καρποφορία σε μικρό μέγεθος, οπότε δεν έχει πάρει και βάρος το φρούτο. Επιπλέον, επειδή ο παγετός ήρθε πάνω στην ανθοφορία, οι ποικιλίες επηρεάστηκαν με διαφορετικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραλάβαμε Α37 πριν ακόμα παραλάβουμε Κατερίνα. Πρόκειται για μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση για τους παραγωγούς που βεβαίως μπερδεύει και τη μεταποίηση», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από τα 30 λεπτά και πλέον φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί στα 40 λεπτά/κιλό. Υπήρχαν, βεβαίως, και κάποιες εκρήξεις στα 42 και στα 45 λεπτά, κάτι αναμενόμενο, όταν υπάρχει ανταγωνισμός και είναι τόσο ζορισμένα τα πράγματα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021