Πάτωσε η τιμή του βύσσινου

Δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς βύσσινου στην Αρκαδία, που είδαν τις τιμές να παίρνουν την κατηφόρα και να μην καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ρίζες Αρκαδίας, Νίκος Τζιντής, έχει σταματήσει προς το παρόν τη συγκομιδή, «αφού η τιμή πώλησης βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Στη χονδραγορά πωλείται με 1,20 ευρώ και από αυτά στον παραγωγό δίνουν 80 λεπτά. Αυτά δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη έξοδα. Σταματήσαμε μήπως και καταλάβουν το πρόβλημα και ανεβάσουν τις τιμές. Η τελευταία τιμή πώλησης πριν από τρία χρόνια ήταν 2-2,50 ευρώ στον παραγωγό. Τώρα, με αυτά που δίνουν δεν υπάρχει λόγος να μαζέψεις, όταν το χαρτοκιβώτιο συσκευασίας έχει φτάσει το 1 ευρώ ή το μεροκάματο είναι στα 35 ευρώ, με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης», τονίζει.

Η καλλιέργεια βύσσινου κοντεύει να συμπληρώσει έναν αιώνα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει μέλλον. «Έχουμε μείνει ελάχιστοι νέοι και στο τέλος θα αναγκαστούμε να πάμε να δουλέψουμε αλλού. Με τις συνθήκες που επικρατούν, ποιος νέος θα έρθει στα χωράφια;», αναρωτιέται ο κ. Τζιντής.

Με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν, γίνεται προσπάθεια μέσω της Ένωσης Αρκαδίας να διοχετευθεί η καλλιέργεια στα εργοστάσια, ώστε να έχει καλύτερη τιμή. Στην περιοχή, όταν δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες, η παραγωγή αγγίζει τους 1.000 τόνους.