ΠΕ Λέσβου: Ομόφωνη απόφαση κατά της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στο Σκαλοχώρι

Παρουσία πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Σκαλοχωρίου Δυτικής Λέσβου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, σε συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει το αίτημα της ιδιωτικής εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών και την ΜΠΕ για την επέκταση της μονάδας της, στο Σκαλοχώρι, αλλά και για παρόμοια αιτήματα στα Λουτρά και τη Γέρα.

Το σώμα δεν αρκέστηκε στην έκδοση ψηφίσματος αλλά η απόφασή του θα συμπεριληφθεί στην έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που θα κατατεθεί στο Υπ. Περιβάλλοντος το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση.

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εκτός από την επιτροπή αγώνα Σκαλοχωρίου και προέδρους κοινοτήτων από τα γύρω χωριά, συμμετείχαν και φορείς από τα Λουτρά και τη Γέρα που επίσης η ίδια εταιρία έχει καταθέσει αίτημα επέκτασης λειτουργίας ζητώντας η απόφαση να συμπεριλάβει όλο το νησί.

Η επιτροπή αγώνα κατέθεσε στοιχεία για την περιβαλλοντική ζημία που έχει υποστεί η περιοχή από τη λειτουργία της μονάδας πάνω από 20 χρόνια αλλά και την ζημιά που θα επέλθει από την ενδεχόμενη επέκτασή της από τα 50 στρέμματα που είναι σήμερα στα 300.

Επιπλέον όπως ενημερώθηκε το σώμα , η μονάδα δεν λειτουργεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο, παράτυπο και αυτό, κάτι που δίνει το δικαίωμα στην επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας να ζητήσει ανάκληση της άδειάς της.

Να θυμίσουμε ότι η επιτροπή αγώνα Σκαλοχωρίου θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά της επέκτασης της μονάδας.

Ο δήμος Δυτικής Λέσβου κατέγραψε την κατάσταση του βυθού γύρω από τη μονάδα όπου καταδεικνύεται  η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος . Εν τω μεταξύ στις περιοχές όπου ζητά η εταιρία να επεκταθεί,  αναπτύσσονται και τα δάση της Ποσειδωνίας που κινδυνεύουν να καταστραφούν. Κατά μήκος της ακτογραμμής εκτείνονται και πανέμορφες παραλίες που θα υποβαθμιστούν από την Πέτρα και την Άναξο μέχρι τον Γαββαθά και τα Λάψαρνα .

Πηγή: ertnews.gr