Πειραματική μπύρα με φράουλα από το Βιολογικό Αγρόκτημα Ροδόπης

Μια συζήτηση έγινε η αφορμή το Βιολογικό Αγρόκτημα Ροδόπης να προχωρήσει σε δοκιμαστική εμφιάλωση μπύρας με γεύση φράουλα. Στο Αγρόκτημα πρωταγωνιστεί η καλλιέργεια φράουλας και η δυνατότητα επισκέψεων του κοινού στο αγρόκτημα δημιούργησε μια ομάδα φίλων και υποστηρικτών.

Ανάμεσά τους ένα στέλεχος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης που έδωσε σάρκα και… μπουκάλι στην ιδέα του παραγωγού, Χρήστου Ντινιτσούδη.

«Μετά από συζήτηση, προέκυψε πειραματικά η εμφιάλωση. Έδωσα μια ποσότητα φράουλας, την επεξεργάστηκαν και κατέληξαν σε ένα προϊόν που ακόμη δεν έχει τελειοποιηθεί. Το δοκιμάσαμε με φίλους και μας άρεσε», περιγράφει. Εκτιμά ότι η φραουλομπύρα επιδέχεται βελτίωσης. Όλοι, ακόμη και όσοι δεν δοκίμασαν, συμφώνησαν ότι είναι πρωτότυπη ιδέα και έχουν την επιθυμία να τη δοκιμάσουν.

Στόχος του, παράλληλα με τη βιολογική καλλιέργεια, είναι η παραγωγή προϊόντων με βάση τη φράουλα και μετά τη μαρμελάδα, τη φραουλάδα και το λικέρ, σειρά έχει η μπύρα.

Ο κ. Ντινιτσούδης δεν είχε δοκιμάσει μπύρα με γεύση φράουλα, γνώριζε μόνο ότι υπάρχει. «Η φραουλομπύρα έχει αλκοόλ σε ποσοστό 9% και μαζί με τα απαραίτητα για μια μπύρα συστατικά περιέχει επιπλέον το μέλι». Η πρόσμειξη με μέλι δημιούργησε μια γλυκιά μπύρα, στην οποία κυριαρχεί το άρωμα της φράουλας. Στα σχόλια που δέχεται ο ίδιος είναι ότι θα την ήθελαν σχετικά πικρή, ιδιαίτερα οι άντρες.

«Αρκετοί υποστηρίζουν ότι αναζητούν μια μπύρα με ξεχωριστή γεύση, απόλυτα διακριτή από άλλες. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν αποδεκτό από όλους, με ισορροπία στη γλυκύτητα», εξηγεί. Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι πίνεται πολύ ευχάριστα και θα μπορούσε να είναι ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ.

Προσεχώς

Ως προς το μέλλον της συγκεκριμένης μπύρας, θα επιδιώξουν με τη Ζυθοποιία να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μία σεβαστή ποσότητα, η οποία προϋποθέτει να συγκεντρωθεί ικανή ποσότητα φράουλας. «Πρωταρχικός στόχος του Αγροκτήματος είναι η βρώσιμη φράουλα και στη συνέχεια φροντίζουμε για τα παράγωγά της. Προχωράμε σε νέους κωδικούς με αργά και σταθερά βήματα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στη γεύση, με κίνητρο την αγάπη για αυτό που κάνουμε». Προς το παρόν, δεν συζήτησαν την τελική ονομασία, εάν θα είναι το brand του Αγροκτήματος ή της Ζυθοποιίας.

Ο σχεδιασμός για μια μπύρα που η κύρια γεύση προέρχεται από βιολογικές φράουλες που καλλιεργούνται στη Ροδόπη και η ζυθοποίησή της γίνεται επίσης στη Ροδόπη είναι μια πρόκληση για τους δημιουργούς της, αλλά και μια δυναμική κίνηση από έναν βιοκαλλιεργητή που διεκδικεί προστιθέμενη αξία στο προϊόν του.

Ο φραουλοπαραγωγός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας βιολογικής φραουλομπύρας χωρίς αλκοόλ.