Πεισματάρες γυναίκες στο Λεωνίδιο

Πεισματάρες γυναίκες στο Λεωνίδιο

Είκοσι χρόνια συμπληρώνει φέτος ο Τσακώνικος Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεωνιδίου, που «γεννήθηκε» το 1996 γεμάτος όνειρα και υψηλές προσδοκίες και με στόχο τη διατήρηση των τοπικών παραδοσιακών συνταγών και την προώθηση των τοπικών προϊόντων και κυρίως της Τσακώνικης Μελιτζάνας (Π.Ο.Π).

Στο ξεκίνημα μετρήθηκαν πάνω από 30 γυναίκες που έδειξαν τη διάθεση να συμμετέχουν στο πείραμα του γυναικείου Συνεταιρισμού αλλά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Η διάψευση των προσδοκιών σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα οδηγεί πολλές γυναίκες στην πόρτα της εξόδου με αποτέλεσμα σήμερα να μην ξεπερνούν τις δέκα. Στο ξεκίνημα ο Συνεταιρισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με την καχυποψία των ντόπιων αφού ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν. Η πορεία όμως θα άρει την έλλειψη εμπιστοσύνης και σήμερα η τοπική κοινωνία είναι αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» η κ. Μαρία Λυσικάτου, αφού κατάφεραν από τα πρώτα χρόνια να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα LEADER και να δημιουργήσουν ένα μικρό εργαστήριο σήμερα έχουν στο μυαλό τους «την προώθηση και το άνοιγμα σε μεγαλύτερες αγορές που πρέπει να πετύχουμε ξεπερνώντας διάφορα προβλήματα. Σήμερα ο Συνεταιρισμός απευθύνεται στην τοπική αγορά και στους επισκέπτες, διακινώντας πάνω από δέκα προϊόντα».

Γιώργος Αργυρίου