Πέλλα: Νέα ασθένεια απειλεί με εξαφάνιση την καλλιέργεια της ροδακινιάς

Μεγάλη είναι πλέον η αναστάτωση των παραγωγών στις περιοχές της Πέλλας, και όχι μόνο, από την περίεργη, καταστρεπτική και άγνωστης αιτιολογίας ασθένεια που εντοπίζεται στα ροδάκινα.

Παραγωγοί που ήρθαν σε επαφή μαζί μας εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους, καθώς βλέπουν την παραγωγή και τα δέντρα τους να καταστρέφονται. Η κατάσταση, όπως αναφέρουν, είναι εκτός ελέγχου και τα συμπτώματα έχουν επεκταθεί σε μια τεράστια περιοχή στους πρόποδες του όρους Πάικου.

Η ασθένεια, η οποία πρωτοεμφανίστηκε σε ελάχιστους καρπούς το 2021 και τώρα έχει επεκταθεί σε εκατοντάδες στρέμματα, προσβάλλει τις περισσότερες βιομηχανικές και επιτραπέζιες ποικιλίες ροδάκινων. Το κύριο σύμπτωμα είναι η παραμόρφωση που προκαλεί στους καρπούς. Ταυτόχρονα, προκαλεί ανθόπτωση, καρπόπτωση, μείωση της βλάστησης κ.ά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναλύσεις από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, πιθανολογείται ότι το αίτιο είναι μια ομάδα ιών που συνυπάρχουν, χωρίς αυτό όμως να έχει αποσαφηνιστεί ακριβώς. Στην περίπτωση που όντως το αίτιο είναι ιολογικό και με μία τόσο ραγδαία μετάδοση, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να καταστραφεί μεγάλο ποσοστό της καλλιέργειας της ροδακινιάς στην Πέλλα και όχι μόνο.

Οι παραγωγοί δεν ανησυχούν πλέον για το ποιο είναι το αίτιο, αλλά για το πώς θα επιβιώσουν, καθώς όλα αυτά τα κτήματα χρειάζονται 3-5 χρόνια για να ξαναφυτευτούν με μια διαφορετική καλλιέργεια ή μια ανθεκτική ποικιλία (εφόσον βρεθεί) και να γίνουν ξανά παραγωγικά. Η οικονομία των νομών Πέλλας και Ημαθίας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα δεκάδες εργοστάσια χυμοποιίας και κονσερβορποίησης που υπάρχουν εκεί.